Gustlik: ad a)
A=(1,−3) B=(3,3), C=(−3,5).
Liczę współczynnik kierunkowy podstawy AB, na którą opada ta wysokość:
| | yB−yA | | 3+3 | | 6 | |
a1= |
| = |
| = |
| =3
|
| | xB−xA | | 3−1 | | 2 | |
Liczę współczynnik kierunkowy wysokości z warunku prostopadłości prostych:
a
2=−U{1]{a
1}=−U{1]{3}
Równanie wysokości:
Podstawiam współrzędne C:
5=1+b
b=4
ad b)
Liczę współrzędne wektorów BA
→ i BC
→:
BA
→=A−B=[1−3, −3−3]=[−2, −6]
BC
→=C−B=[−3−3, 5−3]=[−6, 2]
Liczę wyznacznik wektorów BC
→ i BA
→:
d(BC
→, BA
→)=
| −2 −6 |
| −6 2 |
=−2*2−(−6)*(−6)=−4−36=−40
Odp: Pole P=|d(BC
→, BA
→)|=40
Wyjaśnienie tej prostej, a zaniechanej przez nauczycieli wyznacznikowej metody obliczania pól
jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
ad c)
Liczę współrzędne wektora CD
→=BA
→
CD
→=BA
→=[−2, −6]
CD
→=D−C=[x+3, y−5]
x+3=−2
x=−5
y−5=−6
y=−1
Odp: D=(−5, −1)