matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
xx
Ania:
.punkt s=(−3,1)jest srodkiem odcinka AB, gdzie A=(2,−5). Wowczas wspolrzedne B to?
31 mar 15:44
dero2005:
x
A
+x
B
= x
S
2
y
A
+y
B
= y
S
2
x
B
= 2x
S
− x
A
y
B
= 2y
S
− y
A
x
B
= 2*(−3) − 2 = −8 y
B
= 2*1 + 5 = 7
31 mar 21:49