granaistopsłupy
greta: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 25 cm i tworzy z krawędzią
podstawy kąt α ,taki że sinα=0,96. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
18 lut 22:47
Eta:
Rozwiązuję
18 lut 23:03
Eta:
Narysuj ten prostopadłościan! i jego przekatną główną! dg
Zobaczysz trójkat prostokątny:
gdzie H i dP -- to przyprostokatne
dg ---- przeciwprostokątna
oraz kąt α między dp i dg
dp= a√2 bo to długość przekatnej kwadratu
dg= 25 sinα= H/ dg sin α= 0,96
wiec:
H = 25 * sinα to H= 25 *0,96 to H=24 cm
dp obliczymy z tw. Pitagorasa
dp2 = 252 - 242 dp2 = 625 - 576 = 49
to dp= 7 cm ponieważ dp = a√2
to a√2 = 7 to a = 7/√2 to a = 7√2 / 2 cm
V= a2 *H to V=[ (7√2)2 /4] * 24
V = 49 *2 * 6 = 588 cm3
18 lut 23:17
Basia:
sorry Eta, ale α ma być kątem między d
g i
krawędzią podstawy, a nie płaszczyzną
podstawy; szkoda bo ładne wyniki wyszły
18 lut 23:26
Eta: Faktycznie!
No cóż? trzeba poprawić ! i poprawię !

za moment!
Dzięki za uwagę
18 lut 23:36
Basia:
dorysuj przekatną ściany bocznej db
db, dg i krawędź boczna a tworzą tr.prostokatny
sinα= 96/100 = 48/50 = 24/25
z wzoru
sin2α+cos2α=1
mamy
(24/25)2 + cos2α = 1
576/625 + cosα = 1
cos2α = 625/625 - 576/625
cos2α = 49/625
cosα = 7/25
cosα = a/dg
7/25 = a/25 /*25
a=7
stąd
dp = 7√2
i dopiero teraz
dp2 + H2 = dg2
49*2 + H2 = 625
H2 = 625 - 98
H2 = 527
H = √527
V= a2*H
V = 49√527
wydaje mi się, że tak powinno być
może jeszcze Bogdan sprawdzi
18 lut 23:38
Eta: Właśnie taki ten pierwiastek ! Też tak mi wyszło to H
Skoro juz rozwiązałaś ? to mam wolne....
18 lut 23:46
Eta: Ja liczyłam troszke inaczej:
db = 0,95* 25 = 24
a2 = 252 - 242
a2= 49 to a= 7
i H2 = 242 - 72 to H = √ 527
V= 49 √527 [j3]
18 lut 23:50
Basia:
Wszyscy chyba mamy, bo jakoś pusto się zrobiło.
Jak masz ochotę zajrzyj do nicku Mikk.
Jest tam takie zadanie z dwusiecznymi w równoległoboku.
Wiem niby jak to rozwiązać, ale rzchunki mi koszmarne wychodzą.
Może Tobie jakiś prosty pomysł do głowy przyjdzie.
Dobranoc i do jutra
18 lut 23:52
Basia:
jasne, czemu nie ?
zazwyczaj jest kilka metod; ważne, że wynik ten sam
18 lut 23:53
Eta: Nick " Mikk" ? nie moge znaleźć?
Ślepa jestem ?..... jeszcze niby nie!
Jeszcze raz popatrzę !
18 lut 23:57
Basia:
sorry "mikk"; jesli masz przeszukiwarkę ustawioną na rozróżnianie małych i dużych liter
to jest różnica
18 lut 23:59
Basia: oczywiście bez " "
18 lut 23:59
Eta: Wyślij mi

w tym mikk ( bo nie mogę odnaleźć!
19 lut 00:03
Basia:
ok, zaraz przepiszę
19 lut 00:16