prosze o sprawdzenie funkcje
1)dana jest funkcja kwadratowa:f(x)=2x2 −2x−4
a) wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli
| 2 | 2 | 1 | ||||
p= | = | = | ||||
| 2*2 | 4 | 2 |
| −36 | −36 | 1 | ||||
q= | = | = − 4 | ||||
| 4*2 | 8 | 2 |
| 2−6 | −4 | |||
x1 = | = | = −1 | ||
| 2*2 | 4 |
| 2+6 | 8 | |||
x2 = | = | = 2 | ||
| 2*2 | 4 |
| −36 | −36 | 1 | ||||
q= | = | = − 4 | ||||
| 4*2 | 8 | 2 |
| 1 | ||
ZW (∞,− 4 | ) | |
| 2 |
| 1 | ||
malejaca (∞,4 | ) | |
| 2 |
| 1 | ||
rosnaca (4 | ,∞) | |
| 2 |
mówcie jak trzeba , cos obliczyc albo bedzie cos nie tak
, albo czegos nie obliczyłam , bede wdzieczna ]]
| 1 | 1 | |||
kanoniczna f(x) = 2(x− | )2+ 4 | |||
| 2 | 2 |
juz poprawiłam wszyskie komentarze sa na wage złota .... bede blizsza zrozumieniu tego
| 1 | ||
postać iloczynowa ok a w kanonicznej błąd jednego znaku 2(x−12)2−4 | ||
| 2 |