Znajdź sieczną okręgu.
damw93: Okrąg o środku w punkcie S i promieniu r ma równanie x2+y2−6x+2y+8=0.
a) Dla jakich wartości m prosta l: y=−x+m jest sieczną tego okręgu?
b) Dla jakich wartości m prosta k: y=x+m jest styczną do tego okręgu?
31 mar 11:02
magda: (x−3)
2−9+(y+1)
2−1+8=0
x
2−6x+9−9+y
2+2y+1−1+8=0
x
2−6x+y
2+2y+8=0
Zatem możemy zapisać
(x−3)
2−9+(y+1)
2−1+8=0
(x−3)
2+(y+1)
2=9+1−8
(x−3)
2+(y+1)
2=2
S=(3,−1) r=
√2
prosta y=−x+m ma być sieczną czyli ma mieć z tym okręgiem dwa punkty wspólne
x
2−6x+y
2+2y+8=0
x
2−6x+(−x+m)
2+2(−x+m)+8=0
x
2−6x+x
2−2xm+m
2−2x+2m+8=0
2x
2−8x−2xm+2m+8=0
2x
2+x(−8−2m)+2m+8=0
a=2 b=−8−2m c=2m+8
Δ=(−8−2m)
2−4*2*(2m+8)=64+32m+4m
2−8(2m+8)=64+32m+4m
2−16m−64=16m+4m
2
Δ>0
4m
2+16m>0
4m(m+4)>0
4m(m+4)=0
4m=0 lub m+4=0
m=0 lub m=−4
m∊(−
∞,−4)∪(0,
∞)
prosta y=x+m ma być styczną zatem ma mieć z okręgiem jeden punkt wspólny
x
2−6x+y
2+2y+8=0
x
2−6x+(x+m)
2+2(x+m)+8=0
x
2−6x+x
2+2xm+m
2+2x+2m+8=0
2x
2−4x+2xm+m
2+2m+8=0
2x
2+x(−4+2m)+m
2+2m+8=0
a=2 b=−4+2m c=m
2+2m+8
Δ(−4+2m)
2−4*2*(m
2+2m+8)=16−16m+4m
2−8m
2−16m−64=−4m
2−32m−48
Δ=0
−4m
2−32m−48=0 \(−4)
m
2+8m+12=0
Δ=64−48=16
√Δ=4
nie jestem pewna jest tu dużo rachunków także dokładnie je przeanalizuj
31 mar 12:35
Gustlik: Madziu, nie kombinuj jak koń pod górę wzorami skróconego mnożenia, bo wielu nie wie, skąd
wzięłaś te −9, −1 i +8. To NAJGORSZA i najmniej zrozum iała przez uczniów metoda
przekształcania równania okręgu

!
x
2+y
2−6x+2y+8=0
r=
√a2+b2−C=
√32+(−1)2−8=
√9+1−8=
√2
S=(3, −1). r=
√2
Wyjaśnienie tej prostej metody tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
ad a) a) Dla jakich wartości m prosta l: y=−x+m jest sieczną tego okręgu?
Przekształcam równanie prostej do postaci ogólnej:
x+y−m=0
Liczę odległość środka okręgu od tej prostej
| | |Ax0+By0+C| | | |3−1−m| | | |2−m| | |
d= |
| = |
| = |
|
|
| | √A2+B2 | | √12+12 | | √2 | |
skorzystaj teraz z warunku na sieczną: d<r i rozwiąż nierówność
ad b) Robisz podobnie jak a), tylko skorzystaj z warunku styczności d=r i rozwiąż tak otrzymane
równanie.
1 kwi 01:38