urna prawdopodobieństwo
mini: pomocy
w urnie znajduje sie 5 kul bialych i 7 czarnych. losujemy 2 kule. oblicz prawdopodobieństwo ze
wsrod wylosowanych jedna jest biala
31 mar 09:37
magda:

A−wśród wylosowanych kul jedna jest biała
A={(b,b),(b,cz),(cz,b)}
| | 5 | | 4 | | 5 | | 7 | | 7 | | 5 | | 20 | | 35 | | 35 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| + |
| = |
| | 12 | | 11 | | 12 | | 11 | | 12 | | 11 | | 132 | | 132 | | 132 | |
31 mar 12:10
mini: dziękuję
31 mar 12:26
mitro: oblicz ile jest liczb naturalnych podzielnych przez 6 inalezacych do przedzialu (7,126)
31 mar 12:50
justa:
12,18,24,30,36,42,48,54,60,66,72,78,84,90,96,102,108,114,120 i (126 )
jeżeli to przedział 7−126,to liczb jest 20,ale jeżeli to otwarty (7,126) to 126 już nie
należy,wiec 19
31 mar 13:42