:)
peggy: Długości boków trójkąta ABC tworzą ciąg arytmetyczny. Pole tego trójkąta jest równe 3/5 pola
trójkąta równobocznego o tym samym obwodzie. Znaleźć ilorazy długości boków trójkąta ABC.
31 mar 00:59
student: boki w równobocznym a,a,a
boki w twoim trójkącie a, a+r, a+2r
porównujesz teraz wzory na pola( wykorzystaj do nich to 3/5) , pamietaj że masz jeszcze do
dyspozycji to że mają równe obwody.
31 mar 01:03
peggy: czyli {a,b,c}−ciąg arytmetyczny
a+r=b
a+2r=c
Obw=a+b+c=3a+3r
p−bok trójkąta równobocznego
| | p2√3 | | (a+r)2√3 | |
p=a+r → P= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
nie wiem co dalej.. jakieś wskazówki?
31 mar 01:15
peggy: a,b,c boki trójkąta abc
31 mar 01:22
peggy:
31 mar 01:46
peggy:
31 mar 07:56