Obl. Pc i V sześcianu na podst. samej przekątnej.
Olka: Proszę o podpowiedź jak zrobić takie zadanie:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu, którego przekątna ma długość 13.
18 lut 21:58
Eta:
przekatna sześcianu o boku "a"
to d= a√3
przekątna kwadratu o boku "a" d=a√2
( zapamiętaj to!)
więc : a√3 = 13 to a = 13/ √3
to a = 13√3 / 3
podstaw do wzorów na pole i V i oblicz To już proste !
Pozdrawiam !
18 lut 22:03
Olka: dziękuje ślicznie
18 lut 22:04
Olka: Ale ze mnie noga. Poprosiłabym również o rozw., lub podpowiedź do tego zadania:
Oblicz objętość i pole pow. całk. graniastosłupa prawidłowego trójkatnego , którego
wszystkie krawędzie są równe, jesli wiadomo, ze długośc przekątnej jego ściany bocznej =
7.
Graniastosłup i d ściany bocznej już mam, trójkąt równiez. Poprosiłabym o podpowiedź co
dalej.
18 lut 23:21
Olka: tj. rysunki pomocnicze mam xD
18 lut 23:32
Eta:
Jaka tam z Ciebie "noga"

poprawisz się teraz w tym zadaniu OK?
zawsze rysunek


więc jeżeli krawędzie wszystkie sa równe to;
a = H rozważasz trójkat prostokątny
gdzie przeciwprost. = 7 i obydwie przyprostokatne = a
czyli ściany są kwadratami o boku "a"
więc d= a
√2 czyli a
√2 = 7 to a = 7/
√2
to a = 7
√2 /2
teraz podstaw do odp; wzorów bo nie wiem co masz policzyć
Powodzenia!
18 lut 23:33
Olka: Dziękuję bardzo
18 lut 23:57