matematykaszkolna.pl
Obl. Pc i V sześcianu na podst. samej przekątnej. Olka: Proszę o podpowiedź jak zrobić takie zadanie: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu, którego przekątna ma długość 13.
18 lut 21:58
Eta: przekatna sześcianu o boku "a" to d= a3 przekątna kwadratu o boku "a" d=a2 ( zapamiętaj to!) więc : a3 = 13 to a = 13/ 3 to a = 133 / 3 podstaw do wzorów na pole i V i oblicz To już proste ! Pozdrawiam !
18 lut 22:03
Olka: dziękuje ślicznie emotikonka
18 lut 22:04
Olka: Ale ze mnie noga. Poprosiłabym również o rozw., lub podpowiedź do tego zadania: Oblicz objętość i pole pow. całk. graniastosłupa prawidłowego trójkatnego , którego wszystkie krawędzie są równe, jesli wiadomo, ze długośc przekątnej jego ściany bocznej = 7. Graniastosłup i d ściany bocznej już mam, trójkąt równiez. Poprosiłabym o podpowiedź co dalej.
18 lut 23:21
Olka: tj. rysunki pomocnicze mam xD
18 lut 23:32
Eta: Jaka tam z Ciebie "noga"emotikonka poprawisz się teraz w tym zadaniu OK? zawsze rysunek emotikonka więc jeżeli krawędzie wszystkie sa równe to; a = H rozważasz trójkat prostokątny gdzie przeciwprost. = 7 i obydwie przyprostokatne = a czyli ściany są kwadratami o boku "a" więc d= a2 czyli a2 = 7 to a = 7/2 to a = 72 /2 teraz podstaw do odp; wzorów bo nie wiem co masz policzyć Powodzenia!
18 lut 23:33
Olka: Dziękuję bardzo emotikonka
18 lut 23:57