pomocy
łuki: rozwiąż równanie
x3 - 4x2 + x + 6 = 0
18 lut 21:37
poli: W(-1) = (-1)3 -4(-1)2 +(-1) +6
W(-1) = -1 -4 -1 + 6
W(-1) = 0
korzystasz z wzoru Hornera
1 -4 1 6 |
-1 5 -6 |
-----------------------------
1 -5 6 0 | -1
i masz zwykłą nierówność kwadratową
x2 -5x +6 = 0
Δ = 25 -24 = 1
√Δ = 1
x1 = 3
x2 = 2
18 lut 21:46
Basia:
całkowitymi pierwiastkami równania mogą być:
1,2,3,6,-1,-2,-3,-6
1
3 - 4*1
2 + 1 + 6 = 1 - 4 + 1 +6 =4≠0 1 odpada
2
3 - 4*2
2 +2 + 6 = 8 - 16 + 2 + 6 =0
2 jest rozwiązaniem równania czyli
x
3 - 4x
2 + x +6 musi być podzielny przez x-2
dzielimy:
x
3 - 4x
2 + x +6 : x-2 = x
2 - 2x - 3
-x
3 + 2x
2
-----------------
- 2x
2 + x + 6
2x
2 - 4x
--------------------
-3x + 6
3x - 6
---------------
= =
x
3 - 4x
2 + x +6 = (x-2)(x
2 -2x -3)
i trzeba rozwiązać równanie
x
2 - 2x - 3 =0
Δ = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
x
1 = (2-4)/2 = -2
x
3 = (2+4)/2 = 3
odp.
x1 = -2 x2=2 x3 =3
18 lut 21:50
poli: ja liczyłam troszkę inaczej i taż inaczej mi wyszło, chociaż powinno być to samo, hm...
tj. x∈{-1, 2, 3}
18 lut 21:56
łuki: dzięki wielkie za pomoc
18 lut 22:08
Basia:
tam w x1 jest idiotyczny błąd x1 = (2-4)/2 = -1 (a nie -2)
czyli: x1 = -1, x2 = 2, x3 =3
wszystko gra
18 lut 22:11
klkjj: 2x−(3x+5)/4=−1/4x−1
14 kwi 13:48
kurczak: rozwiaz rownanie 0,(3)x + 2/3 = 2[0,(6) − 2x] + 11
15 lut 18:53