matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rafal:
Wyznacz ciąg geometryczny mając dane a2=3, a3=12
31 mar 18:26
Agatusia:
liczymy q 12/3 =4 liczymi a1 3 / 4 (nasze q) = 3/4 = a1 wzor na nty wyraz ciagu a1 * q
n-1
podstawiamy an = 3/4 * 4
n-1
31 mar 21:33
;]:
dziękuje
31 mar 22:15