matematykaszkolna.pl
Oblicz nierówność Wiola: Oblicz nierówność: (x2 -4)(x2 -9)≥0 najbardziej zależy mi na wyglądzie osi
18 lut 21:15
Eta: A czy ta oś ma być kolorowa? ( bo nie mam takiej mozliwości?) emotikonka rozkładamy lewą stronę na czynniki ( x-2)(x+2)( x - 3)( x +3) ≥0 miejsca zerowe to x= 2 x= - 2 x= 3 x= - 3 + + + I I + + + + I I + + + -----------(-3)------------(-2)---------------2-----------3---------->x I - - - - - I I - - - - -I wartości ≥0 to " + + + " wraz z miejscami zerowymi czyli odp x€ ( -∞, -3 > U < -2, 2> U < 3,∞) Ps: Czy taki " wygląd " Ci odpowiada ? emotikonka
18 lut 21:31
Bogdan: (x - 2)(x + 2)(x - 3)(x + 3) ≥ 0 x = 2, x = -2, x = 3, x = -3 + + + + + + ------- -3 ------- -2 -------- 2 -------- 3 ---------> - - - - - - Odp. x € (-∞, -3> U <-2, 2> U <3, +∞)
18 lut 21:32
Bogdan: Coś Eto musimy zrobić, żeby nie dublować rozwiązań emotikonka
18 lut 21:33
Eta: Uwaga: na przyszłość pisz : rozwiąż nierówność! a nie " oblicz" ...... bo nierówności się rozwiązuje ! OK?
18 lut 21:34
Nikodem: (x2-4)(x2-9)≥0 x4-9x2-4x2+36≥0 x4-13x2+36≥0 przyjmijmy że t = x2 ⇒ t2-13t+36≥0 jest to nierówność kwadratowa wyliczamy deltę - mi wyszła 25 (możesz sprawdzić) pierwiastek z delty = 5 t1= 4 t2=9 wcześniej przyjeliśmy że t = X2 wiec teraz nasze miejsca zerowe będą równe x ={t}lub-{t} więc x1=2 x2=-2 x3=3 x4=-3 zaznaczasz te x na wykresie jako miejsca zerowe i rysujesz taki jakby wężyk zaczynając od góry (tam gdzie y są dodatnie ) funkcja przyjmuje raz wartości dodatni raz ujemne i kończąc też u góry jak nie będziesz mogła zrozumieć to napisz spróbuje wyrazić to dokładniej a odpowiedz x∈(- ;-3) i (-2;2) i (3+) a i jeszcze jedno j nie jestem jakimś tam kozakiem z matmy wiec lepiej poroś kogoś kto ma większe doświadczenie żeby to sprawdziłemotikonka
18 lut 22:09
Eta: Nikodem?.... błędną odp podałeś i taaaaaaaką "okrężną drogą " Po co tak to liczyłeś ?.... zastanawiam się baaaaardzoemotikonka
18 lut 22:20
Bogdan: i czy (x2 -4)(x2 -9) = x4-9x2-4x2+36 ?
18 lut 22:44
Eta: Ja już Bogdanie nawet nie patrzyłam na te ( g..... ty) emotikonka
18 lut 22:57
Nikodem: nom trochę to pomieszane ale dzięki waszym odpowiedzią już będę wiedział jak to zrobić w dużo krótszym czasieemotikonka a co do pytania Bogdana to po wymnożeniu każdego czynnika przez każdy to jakoś tak wychodzi powiedzcie mi jeśli się mylę
18 lut 23:08
Eta: Nikodem! Najważniejsze jest to ,że już wiesz jak rozwiązać takie zadanie by nie komplikować rozwiązania ( skoro samo w sobie nie jest skomplikowane!) Do Zakopanego z Warszawy .... też można dojechać np; przez Szczecin !..... ale po co takie okrążenie ? Pozdrawiam! Dobre chęci miałeś...... nastepnym razem się poprawisz emotikonka OK?
18 lut 23:25
Bogdan: Do Nikodema. Nie, nie mylisz się, po wymnożeniu wynik jest taki, jak podałeś, ale jak zauważyłeś, to mnożenie wprowadziło przebieg rozwiązania w pętlę, powraca się do punktu początkowego. Pozdrawiam emotikonka
18 lut 23:43