Oblicz nierówność
Wiola: Oblicz nierówność: (x2 -4)(x2 -9)≥0
najbardziej zależy mi na wyglądzie osi
18 lut 21:15
Eta:
A czy ta oś ma być kolorowa? ( bo nie mam takiej mozliwości?)

rozkładamy lewą stronę na czynniki
( x-2)(x+2)( x - 3)( x +3) ≥0
miejsca zerowe to x= 2 x= - 2 x= 3 x= - 3
+ + + I I + + + + I I + + +
-----------(-3)------------(-2)---------------2-----------3---------->x
I - - - - - I I - - - - -I
wartości ≥0 to " + + + " wraz z miejscami zerowymi
czyli
odp x€ ( -∞, -3 > U < -2, 2> U < 3,∞)
Ps: Czy taki " wygląd " Ci odpowiada ?
18 lut 21:31
Bogdan:
(x - 2)(x + 2)(x - 3)(x + 3) ≥ 0
x = 2, x = -2, x = 3, x = -3
+ + + + + +
------- -3 ------- -2 -------- 2 -------- 3 --------->
- - - - - -
Odp. x € (-∞, -3> U <-2, 2> U <3, +∞)
18 lut 21:32
Bogdan:
Coś Eto musimy zrobić, żeby nie dublować rozwiązań
18 lut 21:33
Eta:
Uwaga: na przyszłość pisz : rozwiąż nierówność!
a nie " oblicz" ...... bo nierówności się rozwiązuje ! OK?
18 lut 21:34
Nikodem: (x
2-4)(x
2-9)≥0
x
4-9x
2-4x
2+36≥0
x
4-13x
2+36≥0
przyjmijmy że
t = x
2 ⇒ t
2-13t+36≥0
jest to nierówność kwadratowa
wyliczamy deltę - mi wyszła 25 (możesz sprawdzić)
pierwiastek z delty = 5
t1= 4 t2=9
wcześniej przyjeliśmy że t = X
2 wiec teraz nasze miejsca zerowe będą równe x ={t}lub-{t}
więc x1=2 x2=-2 x3=3 x4=-3
zaznaczasz te x na wykresie jako miejsca zerowe i rysujesz taki jakby wężyk zaczynając od
góry (tam gdzie y są dodatnie ) funkcja przyjmuje raz wartości dodatni raz ujemne i
kończąc też u góry jak nie będziesz mogła zrozumieć to napisz spróbuje wyrazić to
dokładniej
a odpowiedz x∈(-
∞ ;-3) i (-2;2) i (3+
∞)
a i jeszcze jedno j nie jestem jakimś tam kozakiem z matmy wiec lepiej poroś kogoś kto ma
większe doświadczenie żeby to sprawdził
18 lut 22:09
Eta:
Nikodem?.... błędną odp podałeś i taaaaaaaką "okrężną drogą "
Po co tak to liczyłeś ?.... zastanawiam się baaaaardzo
18 lut 22:20
Bogdan:
i czy (x2 -4)(x2 -9) = x4-9x2-4x2+36 ?
18 lut 22:44
Eta:
Ja już Bogdanie nawet nie patrzyłam na te ( g..... ty)
18 lut 22:57
Nikodem: nom trochę to pomieszane ale dzięki waszym odpowiedzią już będę wiedział jak to zrobić w
dużo krótszym czasie

a co do pytania Bogdana to po wymnożeniu każdego czynnika przez
każdy to jakoś tak wychodzi powiedzcie mi jeśli się mylę
18 lut 23:08
Eta: Nikodem! Najważniejsze jest to ,że już wiesz jak rozwiązać
takie zadanie by nie komplikować rozwiązania
( skoro samo w sobie nie jest skomplikowane!)
Do Zakopanego z Warszawy .... też można dojechać np; przez
Szczecin !..... ale po co takie okrążenie ?
Pozdrawiam! Dobre chęci miałeś......
nastepnym razem się poprawisz

OK?
18 lut 23:25
Bogdan:
Do Nikodema.
Nie, nie mylisz się, po wymnożeniu wynik jest taki, jak podałeś, ale jak zauważyłeś,
to mnożenie wprowadziło przebieg rozwiązania w pętlę, powraca się do punktu
początkowego.
Pozdrawiam
18 lut 23:43