Oblicz przekątną w równoległoboku
Hmm.: Boki równoległoboku są równe 6 cm i 8 cm, a jedna przekątna ma długość 12 cm. Oblicz
długość drugiej przekątnej.
18 lut 21:03
Bogdan:
Oznaczmy:
a, b - boki rownoległoboku
e, f - przekątne.
Skorzystaj z zależności w równoległoboku: e2 + f2 = 2(a2 + b2)
18 lut 21:15
Basia:
stosując tw.cosinusów do trójkąta bok - bok - dana przekatna
znajdziesz miarę jednego z katów równoległoboku powiedzmy α
drugi to 180-α
w trójkącie bok - bok - druga przekatna
trzeba ponownie zastosować tw.cosinusów
18 lut 21:16
Hmm.: Dzięki Basia, wiedziałam, że to proste, ale taka pustka nagle w głowie...XD
Bogdan:a skąd wiadomo, że jest taka zależność, bo ja jej nie znałam?
18 lut 22:21
Bogdan:
α to kąt ostry przeciwległy do przekątnej e,
(180
o - α) to kąt rozwarty przeciwległy do przekątnej f, cos(180
o - α) = -cosα
Z wzoru kosinusów:
e
2 = a
2 + b
2 - 2abcosα
f
2 = a
2 + b
2 + 2abcosα
+ --------------------------------
e
2 + f
2 = 2a
2 + 2b
2
W tym zadaniu: 144 + x
2 = 36 + 64, proste, prawda?
Warto przekształcać znane wzory, czasami otrzymuje się eleganckie nowe zależności.
pozdrawiam
18 lut 22:34
Bogdan:
No oczywiście 144 + x2 = 2*(36 + 64)
18 lut 22:40
Hmm.: Chociaż nie, bo brzydki cosinus wychodzi w tym kącie α... -44/96 itd... i dalej trzeba
przybliżone wartości podawać, a tak nie można...
18 lut 22:46