obliczyć m
krzyś: przedział (-3/2 ; 0 ) jest zbiorem wszystkich rozwiązan nierowność (2/x) < m z niewiadoma
x. jak obliczyć m?
18 lut 20:52
krzys: proszę o pomoc
18 lut 20:57
Bogdan:
Wykres funkcji y = 2/x jest hiperbolą, a wykres funkcji y = m jest prostą rownoległą
do osi x.
Dla x = -3/2 hiperbola ma wartość -4/3.
Znak nierówności mówi o tym, że w przedziale (-3/2 ; 0 ) hiperbola znajduje się
pod prostą y = m, a więc m = -4/3
18 lut 21:08
Basia:
2/x < m
x≠0
1
0.
m =0
2/x <0
x<0
zbiorem rozwiązań musi być (-
∞,0) a to nie spełnia warunków zadania
m nie może = 0
2
0.
m≠0
2/x - m <0
2 - mx
-------------- < 0
x
iloraz jest ujemny ⇔ licznik i mianownik mają przeciwne znaki
(2-mx>0 i x<0) lub (2-mx<0 i x>0)
(-mx >-2 i x<0) lub (-mx<-2 i x>0)
(mx<2 i x<0) lub (mx>2 i x>0)
2.1
m>0 ⇒ 2/m>0
(x<2/m i x<0) lub (x>2/m i x>0)
x<0 lub x>2/m
czyli zbiór rozwiązań miałby postać:
(-
∞;0)U(2/m;+
∞) a to nie spełnia warunków zadania
2.2
m<0 ⇒ 2/m<0
(x>2/m i x<0) lub (x<2/m i x>0)
x∈(2/m;0) lub niemożliwe
x∈(2/m;0)
czyli
2/m = -3/2
4 = -3m
m = -4/3
18 lut 21:10
krzys: bardzo ,bardzo dziękuję
18 lut 22:02