Romb o kącie ostrym miary a
Sylwia:-): Romb o kącie ostrym miary a obraca się raz wokół krótszej przekątnej, a drugi raz wokół
dłuższej. Oblicz stosunek pól powierzchni i stosunek objętości obu brył.
18 lut 20:47
Basia:
przy obrocie wokół d1 dostaniemy dwa stożki:
r1 = d2/2
h1 = d1/2
przy obrocie wokól d2 też dwa stożki
r2 = d1/2
h2 = d2/2
V1 = (2/3)π(d2/2)2*d1/2 = (2/3)π*(d22/4)*d1/2 = 3πd22*d1/4
V2 = (2/3)π(d1/2)2*d2/2 = (2/3)π*(d12/4)*d2/2 = 3πd12*d2/4
V1/V2 = d2/d1
czyli trzeba znależć związek między d1 i d2
z tw.sinusów:
sin(α/2)/(d1/2) = sin((180-α)/2)/(d2/2)
2sin(α/2) / d1 = 2sin(90-α/2) / d2 /:2
sin(α/2) / d1 = cos(α/2) / d2
d2 / d1 = cos(α/2) / sin(α/2) = ctg(α/2)
Pb1 = π(d2/2)a
Pb2 = π(d1/2)a
Pb1 / Pb2 = d2/d1 = ctg(α/2)
18 lut 21:36