Dla jakich wartości paremetru m nierówność jest prawdziwa dla każdego x∈R?
klok: Dla jakich wartości paremetru m nierówność jest prawdziwa dla każdego x∈R?
(m-1)x
2-mx+m<0
Mógłbym Was prosić o jeszcze jedno zadanie dzisiaj? Prosze o rozwiązanie całego zadania
do końca, gdyż go rozwiązałem a nie jestem pewnien czy dobrze i chciałbym zobaczyć czy
dobry wynik
18 lut 20:40
Eta:
To podaj jak rozwiązywałeś ? pomogę Ci OK?
18 lut 20:42
klok: m∈(-3/4,0)
18 lut 20:43
klok: Podejżany wynik dlatego pisze
18 lut 20:43
klok: Sorry za błąd ortograficzny na górze

Da się na tej stronie edytować już napisane
posty
18 lut 20:45
Eta:
Nie , coś źle policzyłeś!
warunki zad: to a < 0 i Δ <0
bo cała parabola ma znajdować się pod osią OX
czyli ramiona do dołu i nie może miec miejsc zerowych!
Tak liczyłeś ?
18 lut 20:46
klok: Nie

Z Twoich założeń wychodzi mi (tak na szybko) że:
Δ<0 m∈(-∞,-3/4) i (0,+∞)
a<0 m<1
Jaka jest część wspólna? I dlaczego takie założenia?
18 lut 21:08
Eta:
No nie!
x= 4 /3 ( a nie - 3/4)
więc tak :
1/ a<0 <=> m-1 <0 <=> m<1 <=> m€ ( -∞, 1)
2/ Δ<0
Δ= m
2 - 4m(m-1) = - 3m
2 +4m
czyli
m( -3 m +4) <0 m= 0 m = 4/3
ramiona do dołu ( bo -3m
2) czyli wartości ujemne pod osią
więc
m€ ( -∞, 0) U ( 4/3,∞)
wybieramy cz. wsp. 1/ i 2/ czyli
odp: m€( -∞, 0)
Wiesz już gdzie popełniłeś błąd?
Powodzenia!
18 lut 21:44
Eta:
Pytasz o założenia ?
Więc; pytanie jest .... kiedy nierówność kwadratowa < 0 jest
zawsze prawdziwa dla każdego R
Zapytaj sam siebie ? jak musi być wtedy położona parabola ?
cała ma leżeć pod osią OX ( no tak!)
czyli jak musza być skierowane ramiona ?
No tak .. do dołu! czyli od czego to zależy ?
Wiadomo ! .. od współczynnika "a"
stąd a < 0 ( wiesz już?)
ale jeszcze ... cała ma lezeć pod osią.
czyli nie może jej przecinać!... czyli mieć miejsc zerowych!
No tak , więc jaka musi byc delta ?
Oczywiście < 0
Rozumiesz już skad te warunki ?
a<0
i Δ <0
( zawsze tak sobie zadawaj pytania ... i będzie Ci łatwo
postawić w - ki>
Powodzenia
18 lut 21:51
klok: Dzięki wielki za rozwiązanie. Wiele mi rozjaśniłaś

Tylko nie wiem jednej rzeczy której
nie moge zrozumieć. Czemu w odpowiedzi jest m∈(-∞,0) a nie m∈(-∞,1).
19 lut 15:47