zadanie
max: spróbuje napisac zadanie . jest na rysunku parabola (nie umię jej tu narysowac) i jest
wykresem pewnej funkcji kwadratowej f.trzeba znajśc wzór określający tę funkcję i
przedstawic w postaci kanonicznej i w postaci iloczynowej.teraz spróbuję wytłumaczyc jak
jest narysowana, paraboli ramiona są do dołu,na osi x jest w punkcie -1/3 i na stronie
dodatniej w punkcie 2,zaś oś y przecina też na odcinku2. ----------- -1-- -1/3--
-----------2-------->
18 lut 20:09
Bogdan:
Czy to znaczy, że:
f(-1/3) = 0 ?
f(2) = 0 ?
f(0) = 2 ?
18 lut 20:15
Bogdan:
max, chętnie Ci pomogę, ale potwierdź lub nie moje zapisy
18 lut 20:24
Basia:
też tak to odczytałam, ale idiotyczne liczby mi wychodzą; moze się pomyliłam
18 lut 20:31
Bogdan:
To policzmy:
f(x) = ax
2 + bx + c
Mamy f(0) = 2, czyli c = 2.
Mamy również miejsca zerowe: x
1 = -1/3, x
2 = 2
Z postaci iloczynowej otrzymujemy: f(x) = a(x + 1/3)(x - 2)
to f(x) = ax
2 - (5/3)ax - (2/3)a, gdzie (-5/3)a = b oraz (-2/3)a = c,
czyli (-2/3)a = 2 stąd a = -3 oraz b = 5.
a jest ujemne, więc parabola skierowana jest ramionami w dół.
postać ogólna:
f(x) = -3x2 + 5x + 2, Δ = 25 + 24 = 49
postać iloczynowa:
f(x) = -3(x + 1/3)(x - 2)
postać kanoniczna: trzeba wyznaczyć współrzędne wierzchołka W = (x
w, y
w)
x
w = -5 /-6 = 5/6
y
w = -49 / -12 = 49/12
f(x) = -3(x - 5/6)2 + 49/12.
18 lut 20:56
Basia:
no to musiałam się pomylić i nawet wiem gdzie
18 lut 20:59