oblicz
natalia:
sin α 1 +cos α 2
------------ + ------------- = -------
1 + cos α sin α sin α
18 lut 20:04
Eta:
To już była pare razy rozwiązywane tutaj na forum!
Trzeba korzystać z identycznych zadań!
Po to je właśnie podajemy!
Poszukaj ! i przepisz !
18 lut 20:06
natalia: szukam szukam i nic
18 lut 20:15
Eta:
Pamiętam dokładnie to samo już rozwiązywałam!
założenie: sina ≠o cos a ≠ - 1 ( piszę "a" bo mi wygodniej)
sina * sina + ( 1 +cosa ) ( 1 + cosa)
L= -------------------------------------------------
( 1 + cosa ) * sina wiesz że :
sin2a + 1 + 2 cosa + cos2
L= -------------------------------------- sin2a + cos2a =1
( 1 +cosa) *sina
2 + 2cosa 2 ( 1 + cosa)
L=------------------- = ---------------------= po skróceniu ( 1 + cosa)
( 1+cosa) *sina ( 1 +cosa)*sina
2
L = ----------- więc L=P jest tożsamością przy założeniach
sin a podanych na początku zad.
18 lut 20:23
natalia: dla mnie te zadania to koszmar
18 lut 20:24
natalia: dzięki bardzo
18 lut 20:30
Eta:
18 lut 20:31