Oblicz pole całkowite graniastosłupa.
Olka: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym promień podstawy wynosi 7, a przekatna
graniastosłupa pochylona jest pod kątem 60 stopni. Oblicz pole całkowite graniastosłupa.
18 lut 20:00
Bogdan:
Dziwna ta podstawa, jest czworokątem i ma promień?
18 lut 20:04
Eta:
Jaki promień? ... napisz dokładnie!
( okręgu wpisanego ? czy opisanego?
18 lut 20:04
Olka: Załóżmy, że wpisanego. Profesor nie podał konkretnych danych (styl bycia heh.)
18 lut 20:07
Bogdan:
A może opisanego?, niestety, nie można czynić takiego założenia. Napisz jeszcze raz
treść zadania, ale "z głową".
18 lut 20:22
Olka: No to opisanego. Jestem kompletna nogą z matmy, do tego profesor dyktuje jakby chciał a
nie mógł. Nie rób mi wyrzutów proszę.
18 lut 20:26
Bogdan:
Nie robię wyrzutów, ale treść zadania nie może budzić wątpliwości.
Jeśli graniastosłup jest prawidlowy, to znaczy, że jego podstawami są kwadraty.
Średnica okręgu opisanego na kwadracie jest jego przekątną.
Oznaczamy:
a - bok kwadratu, który jest podstawą graniastsłupa,
R - promień okręgu opisanego na podstawie,
H - wysokość graniastosłupa.
d - przekątna graniastosłupa
Pole powierzchni całkowitej P = 2a2 + 4aH.
Trzeba obliczyć długości a oraz H.
Narysuj trójkąt prostokątny, w którym przyprostokątne to H oraz 2R,
przeciwprostokątna to d.
Miara kąta między przyprostokątną 2R i przeciwprostokątną d jest równa 60o.
Z funkcji trygonometrycznej (jakiej?) wyznacz H.
Jeśli przekątna kwadratu ma długość 2R = 14, to z twierdzenia Pitagorasa
oblicz a.
Obliczone a oraz H wstaw do wzoru P = 2a2 + 4aH
18 lut 20:37
Olka: Mnie też treść zadania zdziwiła...
Dziękuje bardzo, postaram się zastosować do 'instrukcji obsługi' tego zadania
18 lut 20:42