Oblicz h, gdy a=6 k=8??
ilka: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długość odcinków oznaczono:
a) oblicz h, gdy a=6 a k= 8
h-wysokość
a-długość krawędzi podstawy
k-długość krawędzi boku
18 lut 19:49
ilka: pomoże mi ktoś
18 lut 20:05
Bogdan:
Narysuj trójkąt prostokątny, w którym przyprostokątne to h i połowa przekątnej
podstawy (kwadratu), przeciwprostokątna to k.
Zastosuj do obliczenia h twierdzenie Pitagorasa
18 lut 20:07
Eta:
18 lut 20:08
ilka: ale nie mam podane długości przekątnej -jest oznaczona x
18 lut 20:13
Bogdan:
Jeśli bok kwadratu jest równy a, to jak obliczyć długość jej przekątnej?
18 lut 20:16
ilka: no przekątna kwadratu to jest d=a√2
18 lut 20:25
ilka: taki jest chyba ogolny wzor
18 lut 20:27
ilka: nie chcecie pomoc to spadam..Nara
18 lut 20:52
Bogdan:
Bądź grzeczniejsza, już Ci przecież pomogliśmy. Wystarczy wstawić podane
w zadaniu liczby i wykonać proste obliczenia korzystając z twierdzenia Pitagorasa,
ale Ty pewnie oczekiwałaś, że te łatwe rachunki ktoś za Ciebie wykona.
Pozdrawiam
18 lut 21:00