Pomoooocyyyy
Ewelina: Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz objętość kuli
pisanej w ten stożek, jeśli objętość stożka wynosi V.
Odp.V kuli=4tg3α/2ctgα
18 lut 19:34
kamil: opisanej czy wpisanej?
18 lut 20:11
Ewelina: wpisanej
18 lut 20:34
Basia: sądzę, że wpisanej bo "w ten stożek"; opisana byłaby "na tym stożku"
18 lut 20:35
Ewelina: Robiłam to zadanie 20 razy i niestety nie wychodzi, myślę o ułożeniu jakiś proporcji...
ale jakich


? pomóżcie
18 lut 20:43
Eta:
Witam Ewelina!
Odp: powinna być taka:
V
k = 4
Vtg
3α/2 * ctgα
i tylko taka ! ( źle spojrzałaś , albo źle podałaś ?)
18 lut 21:04
Eta:
Więc tak! ( ja "robię " pierwszy raz

środek kuli wpisanej znajduje się
w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów trójkąta
który jest przekrojem osiowym stożka
więc z trójkąta prostokątnego w przekroju obliczamy :
H /r = tgα to H= r*tg α r -promień podstawy stożka H -wys.st.
Z trójkąta prostokatnego :
gdzie r-- prom podst st. R -- prom. kuli ( to przyprostokatne)
i o kacie α/2 w tym małym trójkacie
czyli R/r= tgα/2 to R = r* tgα/2
teraz V
{st} = πr
2 *H / 3
ponieważ V -- jest podane to :
V= (πr
2 *r* tgα )/3 / *3 to 3V = π r
3 *tgα
to r
3 = 3V / πtgα ponieważ R= r *tgα/2 to
R
3 = r
3 *tg
3α/2 to R
3 = (3V/ πtgα)* tg
3α/2
zatem V
k = (4/3) *π*R
3
to V
k = (4/3) * π* *( 3V/ πtgα)* tg
3α/2
to V
K = 4V * tg
3α/2 * ctgα bo 1/ tgα = ctgα
i tyle!
18 lut 21:24
Ewelina: jej dzięki Eta

Kochana jesteś, a już zwątpiłam w jakąkolwiek pomoc, wielkie dzięki
18 lut 21:29
Eta:
Pomoc zawsze nadejdzie! trzeba tylko poczekać!
Nie napisałaś ,czy ten wynik źle podałaś ?( przez pomyłkę ?)
18 lut 21:58