matematykaszkolna.pl
Pomoooocyyyy Ewelina: Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz objętość kuli pisanej w ten stożek, jeśli objętość stożka wynosi V. Odp.V kuli=4tg3α/2ctgα
18 lut 19:34
kamil: opisanej czy wpisanej?
18 lut 20:11
Ewelina: wpisanej
18 lut 20:34
Basia: sądzę, że wpisanej bo "w ten stożek"; opisana byłaby "na tym stożku"
18 lut 20:35
Ewelina: Robiłam to zadanie 20 razy i niestety nie wychodzi, myślę o ułożeniu jakiś proporcji... ale jakichemotikonka? pomóżcie
18 lut 20:43
Eta: Witam Ewelina! Odp: powinna być taka: Vk = 4 Vtg3α/2 * ctgα i tylko taka ! ( źle spojrzałaś , albo źle podałaś ?)
18 lut 21:04
Eta: Więc tak! ( ja "robię " pierwszy razemotikonka środek kuli wpisanej znajduje się w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów trójkąta który jest przekrojem osiowym stożka więc z trójkąta prostokątnego w przekroju obliczamy : H /r = tgα to H= r*tg α r -promień podstawy stożka H -wys.st. Z trójkąta prostokatnego : gdzie r-- prom podst st. R -- prom. kuli ( to przyprostokatne) i o kacie α/2 w tym małym trójkacie czyli R/r= tgα/2 to R = r* tgα/2 teraz V {st} = πr2 *H / 3 ponieważ V -- jest podane to : V= (πr2 *r* tgα )/3 / *3 to 3V = π r3 *tgα to r3 = 3V / πtgα ponieważ R= r *tgα/2 to R3 = r3 *tg3α/2 to R3 = (3V/ πtgα)* tg3α/2 zatem Vk = (4/3) *π*R3 to Vk = (4/3) * π* *( 3V/ πtgα)* tg3α/2 to V K = 4V * tg3α/2 * ctgα bo 1/ tgα = ctgα i tyle!
18 lut 21:24
Ewelina: jej dzięki Etaemotikonka Kochana jesteś, a już zwątpiłam w jakąkolwiek pomoc, wielkie dzięki
18 lut 21:29
Eta: Pomoc zawsze nadejdzie! trzeba tylko poczekać! Nie napisałaś ,czy ten wynik źle podałaś ?( przez pomyłkę ?)
18 lut 21:58