Na okręgu o promieniu 6 opisano trapez prostokątny. Dłuższe ramię tego trapezu ma długość 13. Znajdź
Olcia: Na okręgu o promieniu 6 opisano trapez prostokątny. Dłuższe ramię tego trapezu ma długość
13. Znajdź długości pozostałych boków tego trapezu.
18 lut 19:25
Spike: Narysuj najpierw ten trapez i w nim okrąg. Zobaczysz, że jeśli poprowadzisz średnicę tego
okręgu pionowo, to jest ona równa drugiemu z ramion
Długości boków w czworokącie opisanym na kole
a+b=c+d, tutaj jako a i b przyjmuję podstawy, c i d jako ramiona ( suma boków leżących
naprzeciwko jest równa)
a+b=13+12
a+b=25
Teraz zauważ, że ten trapez ( niech będzie ABCD) składa się z trójkąta prostokątnego i
prostokąta lub kwadratu.
Opuść wysokość na dolną podstawę z wierzchołka D.
Trójkąt AED ma boki równe: x, 12cm i 13 cm
x2+122=132
x=5
Teraz masz już wszystko czego potrzebujesz aby obliczyć długośc podstaw.
Od podstawy a odejmujesz 5 cm, i wtedy ma długośc górnej podstawy.
b+5+b=25
a=b+5
18 lut 20:04
Spike:
Reszta to banał. Tylko podstawić do równania które napisałem.
18 lut 20:05