graniastoslupy
czekolada: jeszcze jedno pytanie:
w graniastosłupie prawidlowym czwaorokątnym suma dlugosci jego krawedzi jest rowna 68cm, a pole
powierzchni calkowitej wynosi 190cm
2. Oblicz dlugosc krawedzi graniastoslupa.
zapisalam takie rowniania:
8a+4b=68
2a
2+4ab=190
gdzie a− dlugosc kraw.podstawy
b−dlugosc krawedzi bocznej
dobrze jest zapisane to rownanie

cos nie bardzo mi sie to zgadza....w sensie brzydki wynik mi
wychodzi,albo robie gdzies blad.
29 mar 22:54
;): dobrze jest zapisane tylko teraz rowiazac napisz swoje rozwiazanie to sie zobaczy gdzie robisz
blad
29 mar 23:04
dero2005:
a1 = 5 b1 = 7
lub
a2 = 193 b2 = 133
29 mar 23:04
czekolada: ok, ok ..widze juz blad

dzieki, wyszlo mi to samo
29 mar 23:05
;): | | 17 | |
i dziedzina oczywiscie a>0 i b>0 a∊(0, |
| ) |
| | 2 | |
29 mar 23:08
czekolada: czemu do 17/2
29 mar 23:11
;): a>0 b>0 a nasze b = 17 − 2a⇒ a>0 ⋀ 17 − 2a>0
29 mar 23:15
czekolada: ok − dziekuje jeszcze raz za wszysztko
29 mar 23:31
:P: a czy mógły ktoś podać jak się to równanie rozwiązuje

z góry dziękuje
30 mar 11:17