równanie z parametrem
gabi: UPRZEJMIE PROSZĘ O WSKAZÓWKI JAK TO ROZWIĄZAĆ
Znaleźć zbiór wszystkich rzeczywistych wartości parametru rzeczywistego m., dla których suma
rzeczywistych pierwiastków równania
4x4+4m(x2+1)−3=0
jest mniejsza od sumy kwadratów tych pierwiastków .
29 mar 22:48
Jack:
Wzory Viete'a w takiej nierówności:
x1+x2<x12+x22
gdzie x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
29 mar 22:55
gabi: jako że to jest równanie podwójnie kwadratowe to muszę podstawić zmienną t pod x2?
29 mar 22:59
Jack:
oczywiście, ponadto x2=t, wiec t≥0.
29 mar 23:00
gabi: t=x
2 t≥0
4t
2+4mt+4m−3=0
Δ=16m
2−4*4(4m−3)=16m
2−64m+48=4m
2−16+12=m
2−4m+3
Δ
m=16−4*3=16−12=4
√Δ=2
i co dalej?
29 mar 23:10
mac: Wzory VIETE'A
Otrzymane wynik podstawiasz do tego do napisał Jack
która klasa jesteś

?
29 mar 23:17
ICSP: pamiętamy oczywiście o tym że Δ ≥0
29 mar 23:18
prosze o pomoc...: iscp pomozesz
29 mar 23:18
ICSP: nie mam czasu za dużo liczenia.
29 mar 23:20
gabi: 2 lo
m∊(−
∞,1>∪<3,
∞)
√Δ=
√15
29 mar 23:24
gabi: tylko że to będzie jeden kwadrat rozwalony dopiero..
29 mar 23:25
gabi: nie wiem dobrze?
29 mar 23:25
gabi: może ktoś mnie sprawdzić?
29 mar 23:35
mac: Oj chyba nie

Też jestem w drugiej LO
Sprawdź znaki, i na końcu dla ułatwienia możesz pomnożyć przez dwójkę
29 mar 23:37
gabi: to jest dobrze ale coś mi nie pasuje mam takie odpowiedzi do wyboru:
b)m∊(
∞,1>∪<3,+
∞)
c)m∊(0,1)
29 mar 23:48
mac: no a jak myślisz?
Miałaś chyba Wzory Viete'a w pierwszej klasie?

ja obstawiam b) − o ile nigdzie się w znaku nie pomyliłem

, co jest bardzo prawdopodobne
29 mar 23:50
gabi: miałam ale średnio do dziś je rozumiem.
no to z tego mi wyszło to wyżej. ale jakoś dziwnie..
29 mar 23:53
mac: Zaraz to gebi rozpisze ale wpierw dokończe zadanie z matmy
29 mar 23:55
gabi: ok dzięki
29 mar 23:58
mac:

Tak jak wspominałem jak wszystko powyżej poprawnie obliczone i nie ma błędów w znakach to:
−2m < 2m
2 − (m − 3)
0 < 2m
2 + 2m − m + 3
2m
2 + m + 3 > 0
Δ < 0, natomiast a > 0, więc:
m∊R (1 rysunek)
Teraz łączymy te dwa warunki(2 rysunek) − część wspólna to:
m∊(−
∞, 1>U<3, +
∞)
30 mar 00:09
gabi: dziękuję
30 mar 00:13
mac: Jak coś nie jasne to pisz
30 mar 00:13
gabi: jedna rzecz dlaczego Δ<0 i czym jest a>0
30 mar 00:15
mac: Miałaś raczej w pierwszej klasie nierówności prawda

?
Już tłumaczę:
dla nierówności:
2m
2 + m + 3 > 0
Liczymy Δ = 1 − 24 = − 23 < 0
I jak mamy, że delta ujemna patrzymy tylko na znak przy współczynniku a czy taki sam znak ma
(dodatnią wartość czy ujemną) jak znak nierówności

Tutaj masz podobny przykład −
https://matematykaszkolna.pl/strona/103.html
A z jakiego miasteczka pochodzisz

jak wolno spytać

?
30 mar 00:18
gabi: lublin.
| | 4m−3 | |
tylko jedna rzecz mi się nie zgadza jak liczyłeś x1*x2 to Ci wyszło |
| |
| | 4 | |
| | 2(m−3) | |
później jak podstawiasz masz |
| |
| | 4 | |
| | 2(4m−3) | |
a nie powinno być |
| ? |
| | 4 | |
30 mar 00:22
gabi: tamto rozumiem dzięki.
30 mar 00:25
mac: Mój błąd, dobrze że sprawdzasz
−2m < 2m
2 − (4m − 3)
2m
2 + 2m − 4m + 3 > 0
2m
2 − 2m + 3 > 0
Δ = 4 − 24 = −20 < 0
Czyli nadal ok
30 mar 00:25
gabi: dobra zgadza się, dzięki jeszcze raz.

30 mar 00:27
mac:
30 mar 00:27
dziuba: mac pomożesz?
30 mar 00:28
mac: Niestety nie miałem jeszcze logarytmów
30 mar 00:30
dziuba: dzięki za chęci
30 mar 00:42