Kot i pies.
mikk.: Pomocy.! ! ! ! !
Kot i pies spotkali się na skrzyżowaniu dróg. Wymienili najświeższe wiadomości i poszli
dalej drogami, które przecięły się pod kątem prostym. Pies poruszał się z prędkością 6
km/h, a kot zupełnie nie spieszył się i w ciągu godziny przechodził tylko 2,5 km. Po
jakim czasie odległość między psem i kotem wynosiła 13 km .
18 lut 19:13
Basia:
sp = 6*t droga psa w czasie t
sk = 2,5*t droga kota w czasie t
odległość psa i kota to przeciwprostokątna w trójkącie o przyprostokatnych sp i sk
sp2 + sk2 =132
dalej rozwiążesz ?
18 lut 19:17
.....: x - czas x>0
(2,5x)2+(6x)2=132
6,25(x2)+36(x2)=169
42,25(x)2=169
x2=4
x=2
18 lut 19:20
mikk.: tak tak. dzieki wielkie.
18 lut 20:42
18 lut 20:52
Basia:
ad2.
P1 = ab
P2 = (a+2)(b+2) = ab + 2a + 2b + 4
P2 = P1 + 20
ab + 2a + 2b + 4 = ab + 20
2a + 2b = 16
a + b = 8
b = 8 - a
P3 = (a+5)(b+5) = (a+5)(8-a+5) = (a+5)(13-a) =
13a - a2 + 65 - 5a = -a2 + 8a +65 = a(-a+8) + 65 = a(8-a) + 65 = ab + 65 = P1 + 65
czyli o 65
18 lut 22:39
Basia:
ad1. czy to może być jutro ?
strasznie dużo liczenia i pisania, a może do jutra coś prostszego mi do głowy przyjdzie
18 lut 22:40
Bogdan:
Rysując ten równoległobok, jego dwusieczne i przenosząc odpowiednio kąty ustalimy,
że czworokąt utworzony przez punkty przecięcia dwusiecznych jest prostokątem.
Dość łatwo jest stwierdzić korzystając z funkcji trygonometrycznych dla 60o i 30o,
że prostokąt ma wymiary √3 na 1.
19 lut 00:46
Eta: Bogdanie!
Z włsności ,że dwusieczne dwu sąsiednich katów równoległoboku
są prostopadłe ( stąd też ten czworokąt jest prostokątem)
a policzenie długości jego boków to już nie problem,
bo mamy miary katów 30
o i 60
o
Czy tak ? ...
Miłych snów!
19 lut 00:51
Bogdan:
Ja zauważyłem, że krótsze dwusieczne wyznaczają w tym równoległoboku dwa
trójkąty równoboczne o boku 4, stąd dłuższe boki równoległoboku dzielą się na
odcinki o długościach 4 i 2.
Przekątna prostokąta utworzonego przez dwusieczne i równoległa do dłuższych
boków równoległoboku ma wobec tego długość 2 i dzieli ten prostokąt na
dwa przystające trójkąty prostokątne o kątach ostrych 30
o i 60
o.
Dobranoc
19 lut 01:04
mikk.: dzieki wielkie.

kochani jesteście.

20 lut 19:22
Eta: No wreszcie zainteresowana sie odnalazła

Powodzenia!
20 lut 19:29
mikk.: żeby nie zapeszyć.

powstrzymam się.
ratujecie mnie.!
20 lut 19:40
mikk.: a mam jeszcze jedno pytanko.

wszystko rozumiem.. tylko zadanie:
W równoległoboku o bokach 6 cm i 4 cm oraz kącie ostrym 60
o poprowadzono dwusieczne
kątów. Oblicz obwód czworokąta utworzonego przez punkty przecięcia wszystkich
dwusiecznych.
utworzył mi się prostokąt o przekątnych 3 i 4 cm. nie mam długości boku. jak więc
obliczyć obwód?
dzięki wielkie za wszystko. i tak dużo mi pomogliście.
22 lut 12:26
mikk.: nie źle mówię.
po przeprowadzeniu tych dwusiecznych. wyszedł prostokąt.
ale nie ma jego żadnych wymiarów.
22 lut 12:41