trygonometria
rodek: Jak rozwiązać takie równanie:
Za pomocą:
| | x − y | | x + y | |
sinx − siny = 2sin |
| * cos |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
29 mar 22:32
rodek: góra
29 mar 22:41
rodek: góra
29 mar 22:43
rodek: pomocy
29 mar 22:48
Jack:
a probowales z tego skorzystac?
29 mar 22:50
rodek: tak to wychodzi coś takiego:
29 mar 22:51
Jack:
znasz wartość sin π/6 (pisz argument cos w nawiasie, zeby uniknąc wieloznaczności zapisu)
29 mar 22:53
29 mar 22:55
Jack:
nie wiesz ile to jest cos (x−π/6). Wiesz ile to jest sin (π/6).
sin (π/6)=1/2
29 mar 22:59
rodek: | | 1 | | π | |
2sin |
| * cosx − |
| = 0 |
| | 2 | | 6 | |
29 mar 23:02
29 mar 23:03
rodek: Czyli:
o to chodziło tobie

?
29 mar 23:06
rodek: pomocy
29 mar 23:09