Sposób rozwiązania
Spike: Wstawiam dwa zadania w których miałem problem ze znalezieniem sposobu rozwiązania.
1) Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian kwadratowy P(x)=x2+2x-3 wynosi
R(x)=2x+5. Oblicz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x-1)
Ja kombinowałem z tym tak:
W(x)=(x2+2x-3)*Q(x)+2x+5
x2+2x-3=0
Δ=22-4*(-3)*1
Δ=4+12
Δ=16
√Δ=4
x1=(-2-4)/2=-3
x2=(-2+4)/2=1
W(1)=0 ( bo 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu)*Q(x)+2*1+5
W(1)=7
R(x)=7 dla x=1
Wynik taki jak w książce, więc dobry. Tylko mam pytanie czy metoda którą robię jest
"okrężną", i czy da się robić w jakiś szybszy sposób?
2) Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x-2), (x+4) daje reszty odpowiednio
równe 15 i 8. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian
P(x)=x3-4x2-7x+10, wiedząc, że 1 jest miejscem zerowym wielomianu W(x).
W(-2)=15 W(2)=(x-2)*Q(x)+ax+b W(-2)= -2a+b
W(5)=8 W(5)= 5a+b
W(1)=0
W(x)=(x3-4x2-7x+10)*Q(x)+ax2+bx+c
W(1)=a+b+c
a+b+c=0
-2a+b=15 2a-b=-15
5a+b=8 5a+b=8 7a=-7, a=-1, Tutaj mam problem i proszę o pomoc, bo nie mam
innego pomysłu na napisanie tych równań. A=1, B=-4, C=3. Takie powinny wychodzić
niewiadome, ale z tych równań wychodzą niewłaściwe.
18 lut 19:09
Spike: Jak coś to tam w drugim zadaniu przy przepisywaniu błąd zrobiłem. (x+2) zamiast (x-2).
Stąd Napisałem W(-2).
18 lut 19:11
Bogdan:
W(x) 2x + 5
----------------- = Q(x) + ----------------
(x + 3)(x - 1) (x + 3)(x - 1)
W(x) = Q(x)(x + 3)(x - 1) = 2x + 5
W(1) = 2*1 + 5 = 7
Odp. 7
18 lut 19:18
Eta: Witam Spiki!
Zobacz gdzie popełniłeś błąd!
W(2) = 15 ( x -2) to x= 2
W( - 4) = 8 bo ( x+4) to x= - 4
W(1)=0 bo x= 1 jest miejscem zerowym
teraz R(x) = ax2 +bx +c ( jest st. conajwyżej drugiego)
więc
dla x= 2 a*22 +b*2 +c= 15 czyli 4a +2b +c = 15
dla x= - 4 a*( -4)2 + b*(-4) +c= 8 16a - 4b +c = 8
i dla x = 1 a*12 +b*1 +c = 0 a +b + c = 0
teraz rozwiąż ten układ!
Widzisz już błędy ?
18 lut 19:25
Bogdan:
ad 2.
P(x) = (x - 1)(x + 2)(x - 5)
Dzielnik jest wielomianem trzeciego stopnia, więc reszta R(x) jest wielomianem co
najwyżej drugiego stopnia, więc R(x) = ax2 + bx + c.
Rozwiązujemy układ równań:
1. 4a - 2b + c = 15 dla x = -2
2. a + b + c = 0 dla x = 1
3. 16a - 4b + c = 8 dla x = -4
18 lut 19:27
Eta: Wtrącę się jeszcze raz!
To jaki w końcu ten zapis ma być?
( x+2) czy ( x -2)
Ja uwzględniłam Twoje sprostowanie i policzyłam
dla x= 2 W( 2) = 15
18 lut 19:32
Bogdan:
Uwaga:
w zadaniu jest W(-2), a nie W(2)
18 lut 19:32
Spike: Dzięki Eta, ale tam w tamtym wielomianie jest (x+2), więc tamten wielomian W(2) jest
niewłaściwy ( W(-2) poprawnie. Pewnie zaczęłaś rozwiązywać to, a ja dopiero wtedy
poprawiłem.
Edit* Aaa, jeszcze tam jest (x-5) zamiast (x-4). Sorry, ale przepisałem z takiego samego
zadania wyżej

Ale dzięki
18 lut 19:35
Spike: Będę wiedział już jak takie zadania robić. Chodziło mi tylko o to
1. 4a - 2b + c = 15 dla x = -2
2. a + b + c = 0 dla x = 1
3. 16a - 4b + c = 8 dla x = -4
które wstawił Bogdan. Nie byłem pewien, czy te x z dwumianów (x+2), (x-5) można podstawić
do reszty z dzielenia przez wielomian P... (ax
2+bx+c). Skoro tak, to dam sobie z tym
radę. Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim zainteresowanym
18 lut 19:41
Bogdan:
Jeszcze raz uwaga:
P(x) = (x - 1)(x + 2)(x - 5), co sugeruje, że trzeba uwzględnić: x = 1, x = -2, x = 5,
należy więc ułożyć równanie dla x= 5, a nie 4, sugerując się Twoimi informacjami też
wziąłem x = -4.
Ostatecznie:
1. 4a - 2b + c = 15 dla x = -2
2. a + b + c = 0 dla x = 1
3. 25a + 5b + c = 8 dla x = 5
18 lut 20:00
Eta: Spiki !
Najważniejsze że znasz sposób rozwiazywania tego typu zadań

Jak wpisujecie zad. z błedami to i tak liczyłam>
Dasz już radę ! Wierzę w Ciebie, bo zauważyłam ,
że bardzo chcesz to zrozumieć (a to podstawa !

Powodzenia ! Pozdrawiam!
18 lut 20:01
dd:
√13+46+24=1
23 kwi 10:14