rafal: Liczby (4 - x) do kwadratu i (4 + x) do kwadratu są pierwszym i trzecim wyrazem ciągu
arytmetyczneg jak i geometrycznego. Oblicz sumę 10-ciu wyrazów tych ciągów.
31 mar 18:25
daras: | | 9(4−x)2−(4−x))2 | |
Sa = 5[2(4−x)2+ |
| ] |
| | 2 | |
| | 4+x | | 4+x | |
Sg = (4−x)2U{1−{ |
| )10}{1− |
| } |
| | 4−x | | 4−x | |
dalej policz sam...
20 lip 11:51
pigor: ....; z warunków zadania
(4−x)2,y,(4+x)2 − 3 początkowe kolejne wyrazy ciągu a. lub g.,więc
2y=(4−x)
2+(4+x)
2 i (*)
y>0 (dlaczego?) i y
2=(4−x)
2(4+x)
2 ⇒
⇒ (**)
y=|(4−x)(4+x)| i 2|4−x||4+x|=|4−x|
2+|4+x|
2 ⇒ (|4−x|−|4+x|)
2=0 ⇔
⇔ |4−x|−|4+x|=0 ⇔ |4−x|=|4+x| ⇔ 4−x=4+x v 4−x= −4−x ⇔ x=0 v x∊∅ ⇔
⇔
x=0 , a stąd i z (**)
y=16 , zatem
(16,16,16) − 3 początkowe
wyrazy danych ciągów a. lub g., więc
S10=10*16=
160 − szukana
suma 10−ciu wyrazów tego ciągu. ...

.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
20 lip 13:24
Eta:
Takim ciągiem spełniającym warunek zadania jest ciąg
stały
zatem (4−x)
2=(4+x)
2 ⇒ x=0
mamy ciąg : 16,16,16,.....
S
10= 16*10=
160
21 lip 00:11
Lukas:
Czas wrócić do nauki

!
21 lip 00:13
Eta:
Całe życie to, ......... jedna nauka
21 lip 00:23
Lukas:
Ale nauka do matury, żeby za rok iść na studia a nie dupen klapen w domciu
21 lip 00:25
Eta:
To nie dostałeś się na studia?

Jak poszła Ci matura? bo nic nie pisałeś, a my z
Milą
zastanawiałyśmy się,że nic się nie chwalisz
21 lip 00:27
Lukas:
Yhy ja nawet nie składałem w tym roku papierów ? Pisałem tylko podstawę i chcę za rok R
pisać...
21 lip 00:32
Eta: No to powodzenia
21 lip 00:33
Eta:
Hehe

pomyliłam Cię z
Radkiem
A to Ty
Lukas ... "wielbiciel" Ety
21 lip 00:37
Lukas:
Dziękuję a co do matury to miałem 82% z matmy
21 lip 00:37
Lukas:
Wielbiciel ''dokończ''
21 lip 00:38
Eta:
21 lip 00:39
Lukas:

na zgodę
21 lip 00:40
Eta:
Bardzo mi miło
21 lip 00:42
daras: gratuluję! rozwiązania jednego zadania z pierwszego miesiąca działąlnosci tego forum, które do
tej pory pozostało bez odpowiedzi
21 lip 00:42
Eta:
Faktycznie
2008 rok
21 lip 00:44
Eta:
@
pigor 
........ za to,że się tak napracowałeś przy tym zadanku
21 lip 00:47
daras: a krecik mnie teraz małpuje
21 lip 09:49