graniastosłupy pomocy
kamil: Sciana boczna graniastosłupa prawidłowego jest kwadratem o przekątnej długości 6. Oblicz pole
powierzchni graniastosłupa gdy
a)jego podstawa jest trójkątem
b)jego podstawa jest sześćokątem
29 mar 22:09
dero2005:
obliczasz krawędź podstawy
a =
6√22 = 3
√2
a) gdy podstawa jest trójkątem
liczysz pole podstawy
liczysz pole całkowite
P
c = 2*P
p + 3*a
2 = 9
√3 + 54 = 9(
√3 + 6)
Pc = 9(√3 + 6)
b) gdy podstawa jest sześciokątem
liczysz pole podstawy
liczysz pole calkowite
P
c = 2*P
p + 6*a
2 = 54
√3 + 108 = 54(
√3 + 2)
Pc = 54(√3 + 2)
29 mar 23:31