Jak obliczyc boki trapezu?
Kamil: Obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu wynosi 120cm. Oblicz długość boków trapezu,
wiedząc, że stosunek długości podstaw wynosi 2:3
Proszę o pomoc, jutro mam z tego sprawdzian, a ja takiego łatwego zadania nie potrafię...
29 mar 21:58
ICSP: jeżeli za 2a weźmiemy krótszą podstawę to wtedy : dłuższa podstawa ma długość 3a i co
ważniejsze:
c − ramię
z warunku wpisania okręgu w trapez
c + c = 2a + 3a ⇔ c = 2,5a
Obw = 3a + 2a + 2,5a + 2,5a = 10a
a = 12
doliczysz sobie już resztę sam.
29 mar 22:01