| 4x2−9 | ||
a) | ||
| 3−2x |
| 3x2+6x+3 | ||
b) | ||
| x3+1 |
| 2x3−32x | ||
c) | ||
| 3x2+12x |
| x4−3x2−4 | ||
d) | ||
| 2x4−8x2 |
| 42−9 | (2x)2−(3)2 | (2x−3)(2x+3) | (2x−3)(2x+3) | ||||
⇔ | ⇔ | ⇔ | |||||
| 3−2x | 3−2x | 3−2x | (−1)(2x−3) |
| 3x+3 | ||
powinno wyjść | ||
| x2−x+1 |
| 3x2+6x+3 | 3(x2+2x+1) | 3(x+1)2 | |||
⇔ | ⇔ | ⇔
| |||
| x3+1 | (x+1)(x2−x+1) | (x+1)(x2−x+1) |
| 3(x+1) | |
i chyba tyle ![]() | |
| (x2−x+1) |
ale w B
pierwszy jest A
mogłabyś mi pomóc jeszcze z resztą?
mogłabyś mi pomóc jeszcze z resztą?
mogłabyś mi pomóc jeszcze z resztą?
chwilke
| 2x3−32x | 2x(x2−16) | 2x(x−4)(x+4) | 2(x−4) | ||||
⇔ | ⇔ | ⇔ | |||||
| 3x2+12x | 3x(x+4) | 3x(x+4) | 3 |
| x4−3x2−4 | |
| 2x4−8x2 |
| (x2+1)(x−2)(x+2) | x2+1 | ||
⇔ | |||
| 2x2(x−2)(x+2) | 2x2 |
jc pytaj..mam nadzieje ze obylo sie bez bledow z mojej str
jej, jesteś świetna!
powiedz mi tylko, skąd wiesz jakim sposobem zrobić? bo ja robiłam na milion sposobów i wydawało
mi się, że wszystko jest ok, ale wynik był inny.. robiłam jakieś postacie iloczynowe,
skracałam i wszystko źle.. nie wiem jak wpaść na pomysł, czy tu akurat wyciągnąć przed nawias,
bo jak robie innym sposobem to później dochodze do innego wyniku.. nie wiem czy mnie
rozumiesz, starałam się napisać jasno, ale to nie takie proste xD
czy mogłabym Ci napisać jeszcze ze 3,4 przykłady ? próbuje teraz je rozwiązać na nowo,
wyciągając przed nawias jak to robiłaś zazwyczaj, ale ciągle mi nie wychodzi.. ehh
| x3+x2+x | ||
wszedzie x (np | to probuje od wylaczenia x (albo x z liczba przy nim, jak | |
| x2+x |
mam nadzieje ze jasne jest to co wyzej ^^
jak chcesz i masz sile to wstawiaj zad
no to czuje, że najbliższy weekend poświęce na zrobieniu wszystkich przykładów ze
zbioru zadań
pewnie masz racje
ja siłe mam, ale tu chodzi o to czy Ty masz siłe
już
Ci je pisze ( z góry dziękuję bardzoo!
) nawet nie wiesz jak jestem Ci wdzięczna bo na
razie tego nie czuje i nie umiem tego zrobić..
napisze Ci pod przykładami moja próba jednego przykładu i powiedz mi co źle zrobiłam
| x−1 | x+1 | |||
a) | − | |||
| 3x−6 | 3x+6 |
| x2 | 2 | |||
b) | − | |||
| 16−9x2 | 4+3x |
| x4−1 | 4 | |||
c) | * | |||
| 2x2+2 | 3x2−3 |
| 2x2−x−3 | 8x2−32 | |||
d) | * | |||
| 4x2−7x−2 | 2x2+x−6 |
| x−1 | x+1 | (x−1)(3x+6) | (x+1)(3x−6) | ||||
− | = | − | =
| ||||
| 3x−6 | 3x+6 | (3x−6)(3x+6) | (3x+6)(3x−6) |
| (x−1)(3x+6)− (x+1)(3x−6) | 3x2+6x−3x−6−3x2+6x−3x+6 | ||
= | = | ||
| (3x−6)(3x+6) | 3(x−2)(x+2) |
| −6x | ||
| 3(x−2)(x+2 |
swoja tez czasem lepiej od nowa zaczac niz dociekac..
u CIebie jeden blad widze na razie w mianowniku
mianowicie
wylaczylas z jednego nawiasu 3
i powinno byc 3(x−2)(3x+2) testuj zawsze cos jak nie jestes pewna na prostych
liczbach..wszelkie potegi pierwiastki dodawanie itd..dla tego przykladu mozesz np dac
(3+6)(3+9)= 9 * 12
jak wiesz 9 pomnozone przez 12 daje 108 teraz po rowna sie pokaze jak wygladal Twoj wynik z
tego co zrobilas
3(1+2)(1+3)= 3 * 3 *4= 9 * 4=36 widzisz juz ?
Jeśli nie, bo czasu nie masz i
zmęczona jesteś (co jest oczywiste o tej porze), to mów śmiało
ja to zrozumiem
co do tego przykładu, o którym Ci pisałam, poprawiłam tamto i zrobiłam tak, od
momentu
| (x−1)(3x+6)− (x+1)(3x−6) | −6 | −2x | |||
= | = | wszystko | |||
| (3x−6)(3x+6) | 3(x−2)3(x+2) | 3(x−2)(x+2) |
robie b)
b)
| x2 | 2 | x2 | 2 | x2 | 2 | ||||||
− | ⇔ | − | ⇔ | − | ⇔
| ||||||
| 16−9x2 | 4+3x | 42 − (3x)2 | 4+3x | (4−3x)(4+3x) | 4+3x |
| x2 − 2(4−3x) | x2+6x−8 | |||
⇔ | ⇔ | |||
| (4−3x)(4+3x) | (4−3x)(4+3x) |
| x4−1 | 4 | (x2)2−(1)2 | 4 | ||||
* | ⇔ | * | ⇔
| ||||
| 2x2+2 | 3x2−3 | 3x2−3 | 3x2−3 |
| (x2−1)(x2+1) | 4 | 2 | |||
* | ⇔ | ||||
| 2(x2+1) | 3(x2−1) | 3 |
| x2+6x−8 | ||
w b) ma wyjsc | , ale to to samo przecież to Ci wyszło, więc jest ok ![]() | |
| 16−9x2 |
to tak
| 8(x−2)(x+2) | ||||||||||||||||||||
* | |||||||||||||||||||||
|
|
| (x+1) | ||||||||||
*8
| ||||||||||
|
jestem jeszcze troche jc to podaj jakis kontakt to w wolnej chwili
pomoge chetnie w miare mozliwosci
bo masz
3x2+6x−3x−6−3x2+6x−3x+6 = 6x
| 8x+8 | ||
co do przykładu d ma wyjść | ||
| 4x+1 |
tyle wyjdzie
bo zapomnialam dodac przed iloczynowa wartosc a
| 8*(x+1) | |||||||||||
i w sumie wychodzi | |||||||||||
|
prapraszam
4x2−7x−2 to jak rozpiszesz delta wyliszycz x1 i x2 to masz postac iloczynowa. wzor na nia
jest
a(x−x1)(x−x2)...to a zazwyczaj w liceum jest rowne 1 dlatego nawyk czesto jest zeby bez tego
pisac...a tu potrzebne
ale co ciekawe, zawsze w szkole jak liczylismy postac
iloczynowa f. Kwadratowej to mimo,ze wspolczynnik a byl wiekszy od 1 to zawsze tylko te dwa
nawiasy pisalismy i nie pamietam zeby to bylo uznawane za blad, ale wierze Ci,ze masz racje
dobranoc
proszę