graniastoslupy
czekolada: | | π | |
podstawa graniastoslupa jest romb o boku dlugosci a i kacie ostrym a= |
| . Wysokosc |
| | 3 | |
graniastoslupa rowniez ma dlugosc a. Oblicz dlugosc przekatnych tego graniastoslupa.
cos mi nie wychodzi...
29 mar 21:44
czekolada:
29 mar 21:57
czekolada: 
?
29 mar 22:15
;):

f
2=2a
2 − 2a
2cos60⇒ f = a
e
2=2a
2 + 2a
2cos60⇒ e = a
√3
x
2=a
2 + a
2 x=a
√2
y
2=a
2 + 3a
2 y=2a
29 mar 22:28
czekolada: skad sie wziely te rowniania

z jakiego wzoru

i dziekuje
29 mar 22:39
;): ktore rownania dokladnie?
29 mar 22:41
ICSP: wątpię aby w podstawie było twierdzenie cosinusów. Udowdowdnić wystarczy że krótsza przekątna
dzieli na dwa trójkay równoboczne podstawę.
29 mar 22:43
;): mozna bylo wiem o tym tylko w rozszerzeniu bede ja mial tw. cosinusow wiec sobie trenuje mozna
zbiegu podawac wielkosc przekatnych rombu z tego ze ten kat jest 60
29 mar 22:47
;): dluzsza przekatna jest 2 razy wysokosci trojkata rownobocznego
29 mar 22:49
czekolada: okej − wszystko mi wyszlo
29 mar 22:51
czekolada: albo takie jeszcze pytanie jak mam
4a
2 =d
2
to to jest to samo co 2a−d ?
to nie jest tak ze jak jest mnozenie to tylko z a
2 zmienia sie na a

a 4 zostaje
29 mar 22:55
;): d2 = 4a2/√ pierwiastkujesz obydwie strony i masz
d = 2a
29 mar 22:57
czekolada: dzieki

mam juz mętlik w głowie..za duzo matematyki jak na jeden dzien
29 mar 22:58