BARDZO PROSZE O ROZPIS
desperat: wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciagu geometrycznego widzac ze : a5−a3=1680 ; a3+a4=560
bardzo prosze o rozpis. nie potrafie tego.
29 mar 21:40
Eta:
a
1*q
4−a
1*q
3= 1680
a
1*q
2+a
1*q
3= 560
a
1*q
2( q
2−1)= 1680
a
1q
2( q+1)= 560
dzieląc stronami otrzymujemy:
q −1=3 => q= 4
a
1*4
2(1+4)= 560
a
1= ............. = 7
29 mar 21:50
czekolada: a1*g5−1 −a1*g3−1 = 1680
a1*g3−1 −a1*q4−1= 560
masz uklad rownan i dwie niewiadome ; P
29 mar 21:51
czekolada: tam w drugim na byc "+" dokladnie wszystko tak jak rozpisala Eta
29 mar 21:52
ICSP: Eta popraw chochlika

29 mar 21:52
Eta:
No dobrze: 1) a
1*q
4 −a
1*q
2= 1680
ale dobrze wyłączyłam
reszta gra i buczy .......

I co sie tak cieszysz ,
ICSP
29 mar 21:57
29 mar 21:58
desperat: ale to zrobilyscie jako jeden przyklad
29 mar 22:00
desperat: dzieki wielkie jestescie wielkie
29 mar 22:12