g.analityczna
młody: witam umiał by to ktoś zrobił był bym bardzo wdzięczny , w ogóle nie umiem zrobić tego zadania
,umiem tylko narysować na wykresie i tyle .
1.określ wzajemne położenie okręgu (x−3)2+(y+4)2=4 prostej x+y−1=0 byłbym wdzięczny za
zrobienie tego zadania , z góry dzięki wszystkim .
29 mar 20:54
młody: czy był by ktoś w stanie to zrobić
29 mar 21:14
ICSP: Rozwiąż układ równań złożony z tych dwóch równań. Jeżeli układ jest sprzeczny wtedy prosta nie
przecina się z okręgiem. Jeżeli wyjdzie jedno rozwiązanie prosta jest styczna. jeżeli wyjdą
dwa rozwiązania prosta przecina sie z okręgiem w dwóch punktach.
29 mar 21:16
młody: o juz mi troche pomogłeś , dzieki moze se poradze
29 mar 21:18
ala2: oblicz odleglosc pkt (srodka okregu S(3,−4)) od prostej y=1−x
| | |Ax+By+C| | |
wzor na odleglosc pkt od prostej d= |
|
|
| | √A2+B2 | |
gdzie A,B,C to wspolczynniki prostej w postaci ogolnej Ax + By + C = 0 a x,y to wspolrzedne
punktu (w tym wypadku srodka okregu)
a nastepnie przyrownac do promienia okregu
jesli d>r to nie ma rozwiazania bo okrag "nie siega" prostej (do jest wieksze)
d=r to ma jeden pkt wspolny (styczna)
d<r to ma dwa pkt wspolne (sieczna)
29 mar 21:21
młody: dzieki ala
29 mar 21:51
młody: kurde chodz ma podany wzór to i tak nie umiem tego robić?
29 mar 22:07
ala2: zacznijmy od przeniesienia wszystkiego na jedna strone..
y+x−1=0
wowczas otrzymujemy
A=1
B=1
C=−1
wspolrzedne srodka S(3,−4)
wiec x=3 y=−4
wstawiajac do wzoru...
| | |1*3+1*(−4)+(−1)| | |
d= |
|
|
| | √12+12 | |
r
2=4 wiec r=2
d=
√2≈1.4....
wiec d<r
skoro odleglosc punktu od prostej jest mniejsza niz promien okregu to zgodnie z tym co
napisalam wyzej mamy tu sieczna, o ile nie pomylilam sie z obliczeniami
aaa

i jeszcze cos!

pisz jakos ludzko !

chodz − od chodzic − poruszac sie

choc − od chociaz

tak na przyszlosc
29 mar 22:16
młody: dzięki ale za gramatykę też
29 mar 22:30
młody: a d nie powinno wyjść 2
29 mar 22:36
młody: ?
29 mar 22:36
ala2: zeby wyszlo 2 to nie moze byc
√2 w mianowniku...a przy tym co podales x+y−1=0
1
2 + 1
2 to 2...a
√2 zostaje...dalej wyszlo mi ze
| 2 | | 2√2 | | 2*√2 | |
| ⇔ |
| ⇔ |
| ⇔√2
|
| √2 | | √2*√2 | | 2 | |
mam nadzieje ze chodzilo o przeksztalcenie z pierwiastkiem i niewymiernoscia a nie ze
sprawdziles z odp i sie nie zgadza
29 mar 23:03
młody: jeszcze raz dzięki
29 mar 23:33