Proszę o pomoc :D
BoTak: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy
pod takim kątem, że sin alfa=2/5 . Promień okręgu wpisanego w podstawę jest równy 2√3. Wyznacz
objętość ostrosłupa.
29 mar 20:45
BoTak: Proszę o pomoc.
29 mar 20:59
dero2005:

r =
13h
p = 2
√3
h
p = 6
√3
sin α =
25
cos α =
√1 − (25)2
cos α =
45
rhs = cos α =
45
h
s =
54r =
52√3
hhs = sin α =
25
h =
√3
a =
23h
p√3 = 12
P
p =
a*hp2 = 36
√3
V =
13P
p*h = 36
przelicz to wszystko czy gdzieś się nie rąbnąłem
29 mar 22:47
da: ΩΩΩ
19 kwi 01:08
spotrzebawczy: hmmm... widzę błąd w wyrażeniu
cos α = √1−(2/5)2, bo
cos α = √(25/25)−(4/25) = √21/25 = √21/5
21 mar 14:48