układ z parametrem
Karolina: nie proszę o rozwiązanie lecz o wskazówkę jak się za to wziąc...
Wyznacz liczbę rozwiązań układu równan ax +a2y=3a
ax + 4y=6
w zależności od parametru a.
29 mar 20:40
ICSP: Metoda wyznacznikowa się kłania
29 mar 20:43
ala:
wyznacz x i y tak aby byly zalezne tylko od a (tak samo jak np masz y zalezne od x ⇒ np y=2x+1
− wraz ze zmiana x zmienia sie y, czyli y jest zalezny od x)
a Twoje czyli po rozwiazaniu ma miec jakas postac typu np
x= −a
2 +a−4+a
6
y=a
3+3+2a
(oczywiscie potegi a to moja fantazja i nie wyjda Ci z tego ukladu

)
29 mar 20:45
Karolina: dziekuje
29 mar 20:45