Funkcja kwadratowa
:)))))) : ∞∞∞∞Prosze o pomoc w wyjasnieniu ∞∞∞∞
Funkcję f zapisz w postaci kanonicznej podaj jej zbior wartosci Y f i jesli to możliwe , zapisz
ja w postaci Iloczynowej
a) f(x) = x2 − 6
b) f(x) = 4x2 + 8x
c) f(x) = 2x2 − 7x + 6
Prosze o rozwiązanie takich oto zadań ponieważ nie wiem jak to sie robi. Interesuja mnie tez
wzory z tablic matematycznych.
29 mar 20:36
ala2: postac kanoniczna
f(x) = a(x − p)
2 + q,
a to wspolczynnik przy x
2
p to wspolrzedne wierzcholka na x
q to wspolrzedne wierzcholka na y
dla przypomnienia
gdzie Δ=b
2−4ac
29 mar 20:55
;)))))): Moge prosić o rozwiazanie

Chce to widzieć na przykladzie.. najlepiej b
z gory dzieki
29 mar 20:57
;)))))): up
29 mar 21:03
ala2: b) 4(x+1)2 − 4
29 mar 21:10
;)))))): To wiem.. ale chodzi mi o dokladne i szczegulowe rozposanie funkcji kanonicznej bo tego tak
tylko z wzoru nie umiem. Prosze
29 mar 21:13
;)))))): up
29 mar 21:15
;)))))): up
29 mar 21:22
;)))))): up
29 mar 21:27
ala2: b) f(x) = 4x
2 + 8x
oznaczam wspolczynniki...
a=4
b=8
c=0 (bo go nie ma..)
licze delte
Δ=8
2−4*4*0=64
| | −Δ | | −64 | |
licze yw= |
| = |
| =− 4
|
| | 4a | | 16 | |
| | −b | | −8 | |
licze xw= |
| = |
| = −1
|
| | 2a | | 2*4 | |
wzor
f(x) = a(x − p)
2 + q
wstawiam
f(x) = 4(x − (−1))
2 −4
koncowo
f(x) = 4(x +1)
2 − 4
sprawdzenie
4(x
2+2x+1) − 4 =
4x
2+8x+4−4 =
4x
2+8x
29 mar 21:28
;)))))): super

to rozumiem..
ale gryzie mnie ejscze cos..
w odpowiedzi mam f(x) = x
2 − 6 , Yf= <−6; +
∞>
29 mar 21:32
;)))))): up
29 mar 21:42
ala2: a) f(x) = x
2 − 6
ZW to jest zbior wartosci, tu oznaczany jako Yf, czyli kazda wartosc jaka przyjmuje y na osi OY
w zaleznosci od zmiennej x.
ta funkcja a) f(x) = x
2 − 6 jak wyliczysz ma wierzcholek w pkt W(0,−6) → jest to parabola x
2
przesunieta o −6 w dol
wspolczynnik przy x
2 jest dodatni ( a =1 ) wiec ramiona paraboli sa skierowane ku gorze.
parabola zaczyna sie (ma wierzcholek) w −6 i rosnie do gory, w nieskonczonosc.
wiec jej zbior wartosci to ZW=<−6,+∞)
przy −6 jest domkniety przedzial bo wierzcholek jakby nie patrzec nalezy do paraboli.
przy ∞ jest ZAWSZE przedzial otwarty..bez wzgledu na to czy +∞ czy −∞..zawsze
otawarty..bo...gdzie konczy sie nieskonczonosc?

nie wiadomo bo idzie w nieskonczonosc
29 mar 21:47
;)))))): Dziekuje
29 mar 21:51
Komentator OWMH:
Warto pamiętać, że używanie wzory wymaga znajomości oznaczeń tych liter występujących
w wzorze aby ; Wzory nie zapamiętamy ich; jeśli nie przepisujemy; może idąc dalej; nie
powąchamy te wzory; nie zjemy te wzory; nie zniekształcamy ich, nie pomalujemy ich; …itd.
Te nowe pojęcia matematyczne wprowadzonych na lekcjach musimy traktować jak przyjaciele
nowych poznanych; pamiętać ich nazw; ich cech; kiedy się pojawiło; ..,itd.Trzeba postępować
tak samo jak z przyjaciółmi ; od których pamiętamy ich imion; ich upodobań; ich daty
urodziny;
imienin; .., itd.; czasami prowadzimy własny notesik; po której sięgamy; jeśli nie pamiętamy
data urodziny jakiegoś przyjaciela; bo byłoby przykro komuś , jeśli nie pamiętamy czyjeś
imieniny, tak samo powinno z tymi pojęciami ; których poznajesz na matematyce; jeśli nie
pamiętamy jak wygląda na pewno spotykamy trudności kiedy rozwiązujemy zdań i występują
te „osobniki” (te pojęcia) ; żeby ich ozumieć.
Jeśli masz problemy z zrozumieniem nowy pojecie matematyczne to sięga po książkę;
przeczytaj na pewno obijaśnić twoje wątpliwości; a jeśli nie to sięgaj po innej do biblioteki
;
szukaj takiej żeby ona byłaby czy przystępna . Można rozwiązać zadania używając wzory
ale to będzie wymagało od Ciebie; dobrego zapamiętania ; warto wiedzieć skąd to się pojawił ;
nie oznacza to że masz to udowodnić; tylko wiedzieć jak się doszło do tego; bo to jest klucz
do zrozumienia matematykę; poznajemy jak się buduje ten świat matematyczne; ono uczy
nam analizowania sytuację; modelowania; wnioskowania; podejmowania decyzję; …,itd. Tak
jak w życiu ; przykładem jest to zadanie który ; które mamy do rozwiązania. Możemy rozwiązać
za pomocą wzoru; to wymaga; od nas; chociaż wiedzieć co to jest postać kanoniczna;
postać ogólna; jak wyglądają; co to znaczy przekształcić, pamiętamy że użycia wzory,
będzie wymagał używać pamięć; która jest zawodna a jak mamy gotowy wzór trzeba wiedzieć
jak zastosować. Wiadomo że nauczyciele prawie nigdy pozwalają użytkować.
Do naszego zadania co najmniej jest wymagany co to jest postać ogólna , postać
kanoniczna i iloczynowej funkcji kwadratowej; co jest przekształcić ; w naszym przypadku
również warto pamiętać że wykres funkcji kwadratowej jest parabolą; przy okazji wiedzieć jaki
pojęcia są potrzebny do określenia tego wykresu: współrzędne wierzchołka, przecięcia z osią X
(miejsce zerowe funkcje kwadratowej );czaszami jego przecięcia z osią Y.
kiedy mamy postać ogólnej funkcji kwadratowej mamy jakąś informację o tej paraboli; a kiedy
mamy jej postać kanonicznej mamy inną a kiedy mamy jej postać iloczynowa
mamy inną; i to są związani z tym wierzchołem paraboli (p i q) i przecięcia z osią X (miejsce
zerowe
f− cji kwadratowej).
INNY SPOSÓB OTRZYMANIA POSTAĆ KANONICZNEJ Z POSTACI OGÓLNEJ BEZ WZORU.
Tu przedstawiam jak otrzymać postać kanonicznej funkcji kwadratowej z postaci ogólniej
f(x) = 4x2 + 8x a postać kanoniczna ma kształt f(x) = a(x − p)2+q
bez wzorów robi się tak porównujesz te dwa wielomiany
4x2 + 8x = a(x − p)2+q
równość wielomianów
4x2 + 8x = ax2+(−2ap)x+(ap2+q)
równość wielomianów
stad mamy: układ równań (bardzo proste)
i) a=4 i) a=4 i) a=4 i) a=4
⇔ ii) −2ap= 8 ⇔ ii) −2.4. p= 8 ⇔ i) p=−1 ⇔ ii) p=−1
iii) ap2+q=0 iii) 4 p2+q=0 iii) 4 .1+q=0 iii) q=−4
a więc jej postać kanoniczne jest f(x) = 4(x+1)2−4
POSTAĆ ILOCZYNOWA Z POSTACI OGÓLNEJ
Postać iloczynowa jak sam nazwa wskasuje; mamy rozkładać postać ogólna na iloczyn :
f(x) = 4x2 + 8x = 4x(x+2) ; to wszystko MAMY POSTAĆ ILOCZYNOWEJ
CIEKAWOSTKA: JAK OTRZYMAĆ POSTAĆ KANONICZNA Z ILOCZYNEJ:
ciekawostki tałwiej jest przekształcić z postaci iloczynowej na postać kanoniczną
trzeba wiedzieć że w zapisu tej postać kanonicznej wiedzą że wykres tej funkcji będącej
paraboli
jest symetryczną do prosta przechodząca przez wierzchoła równoległej do osi Y tzn.że
przechodzi
przez punkt śródkowe odcinka X1 i X2 odopowiadających że x1 i x2 będące miejscami
zerowymi funkcji kwadratowej stądtej funkcji to
p = ( x1 + x2) / 2 a q= f(x)
w naszym przypadku x1 = 0 ; x2= −2 p = (0−2)/2 ⇔ p=−1
a więc q= f(−1) ⇔ q= 4(−1)2 + 8(−1) ⇔ q= 4− 8 ⇔ q= − 4
STĄD MAMY ŻE POSTAĆ KANONICZNEJ JEST f(x) = 4 ( x+1)2 −4
30 mar 14:40
Justyna: Justyna
2 kwi 14:33
banan: Δ z pitagorasa musisz wyliczyć i do tego Ω
18 paź 21:02