oblicz granice
ala:
| | 2 | |
gdzie a = { |
| } i jest to potega (caly nawias do a)
|
| | x−3 | |
tylko nie zapisuje mi w wykladniczej, dlatego przenioslam
zaczelam robic przez eulera...ale mam w wykladniku potegi (e
x) cos takiego x =
| | 7 | |
i teraz mam pytanie. bo przy x→3 to w nawiasie ln bedzie sie rownalo |
| czyli poniekad |
| | 7 | |
ln(1) a ten z kolei jest rowno rowny zero...a przy czyms mnozonym przez cos co dokladnie jest
| | 2 | |
rowne zero nie musze badac tego poprzednika (tu { |
| }) czy tak moge zrobic? i granica |
| | x−3 | |
jest rowna 0?
29 mar 20:32
ala2: ponawiam !
29 mar 20:50
ala2: odswiezam znow

nie ma chetnych ?^^
29 mar 21:02
ala2: noo dawac dawaaac
29 mar 21:14
ala2: ponawiam
29 mar 22:17
ala2: i znow...^^
29 mar 22:29
Jack:
| | 3x−2 | |
twoje wyrażenie to limx⇒3( |
| )a ? |
| | 2x+1 | |
29 mar 22:41
ala2: tak
29 mar 23:04
ala2: gdzie a to liczba podana linijke wyzej ( nie zrobil wciecia i nie widac ze jest to potega wiec
tak to ominelam)
29 mar 23:04
ala2: w razie jakby ktos jeszcze szukal co sie stalo ze wyszlo edo potegi
skorzystalam z tego ze elna=a aby moc wylaczyc wykladnicza przed logarytm
29 mar 23:08
ala2: up?
30 mar 00:01