matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Kicia:
Hej potrzebuje pomocy z całek
x
x
całka sin
cos
dx
2
2
29 mar 20:28
K. OWMH:
∫ sin(x/2) cos(x/2) dx = (1/2) ∫2sin(x/2) cos(x/2) dx = (1/2) ∫ sinx dx = (1/2) (− cosx) +c = (−1/2) cosx + c
29 mar 22:07