Dla jakich wartości x wielomian W(x)przyjmuje wartości nieujemne
maria: W(x) = (x+4)(x-2)(x+3)
18 lut 18:21
.....: wyznaczasz miejsca zerowe x1=-4 x2=2 x3=-3 zaczynasz rysowac wykres od prawej od
gory bo najwyzsza potega jest dodatnia i wyznaczasz ze w przedzialach <-4,-3> suma
z<2,∞)
18 lut 18:32
Eta:
I + + + I I + +
-----------------(- 4)------------(-3)------------2---------->x
- - - - I I - - - I
więc
nieujemne ? czyli dodatnie i równe zero ( chyba już widać)
odp; x€ < -4, - 3> U < 2,∞)
18 lut 18:52
.....: kurcze nie pomyslalem ze da sie narysowac ten wykres xD na przyszlosc bede pamietal
18 lut 18:55
maria: dziękuję za pomoc
18 lut 19:03
Eta: Fajny no nie?

wszystko się da narysować ( no prawie wszystko)
Pozdrawiam !
18 lut 19:03