Obliczyć ekstrema funkcji
mariusz: Obliczyć ekstrema:
y=3(x−3)+x
2
f'=[3(x−3)+x
2]
f'=[3x−9+x
2]
f'=2x+3
f'>0 i f'<0 czyli 2x+3>0 i 2x+3<0
x>−3/2 i x< −3/2 co dalej trzeba zrobić
29 mar 20:21
Komentator OWMH:
Ja zapisałbym tę funkcję kwadratowej j w postaci kanonicznej
f(x) = 3(x−3)+x2
f(x) = x2 +3x−9
f(x) = ( x2 +3x + (3/2)2 ) − 9 − (3/2)2
f(x) = ( x+3/2)2 − 45/4 ⇔ f(x) = a(x−p)2 +q gdzie wierzchołek W=(p,q)
wykres tej funkcji jest parabolą otwartej do góry i ma wierzchołek W = (−3/2, −45/4), stąd
funkcja ma minimum w punkcie x=−3/2
31 mar 08:06
Komentator OWMH:
za pomocą pochodna
f(x) = 3(x−3)+x2
f(x) = x2 +3x−9
punkty krytycznych gdzie funkcja może ekstrema są punkty gdzie f'(x) = 0
f'(x)= 2x+3 ⇒f'(x) =0⇔x=−2/3
zabadamy znak pochodny po lewej i prawej x=−2/3
dla x< −2/3 to f'(x) jest ujemna to znaczy że funkcja f(x) jest malejąca dla x< −2/3 .
dla x>−2/3 to f' (x) jest dodatnia to znaczy ze funkcja f(x) jest rosnąca dla x>−2/3;
mamy że :
↘ ↗
tu maleje −2/3 tu rośnie
z tego wynika że funkcja f(x) ma minimum w punkcie x =−2/3
31 mar 08:29
Komentator OWMH:
Komentator OWMH: POPRAWKA:
za pomocą pochodna
f(x) = 3(x−3)+x2
f(x) = x2 +3x−9
punkty krytycznych gdzie funkcja może ekstrema są punkty gdzie f'(x) = 0
f'(x)= 2x+3 ⇒f'(x) =0⇔x=−3/2
zabadamy znak pochodny po lewej i prawej x=−3/2
dla x< −3/2 to f'(x) jest ujemna to znaczy że funkcja f(x) jest malejąca dla x< −3/2 .
dla x>−3/2 to f' (x) jest dodatnia to znaczy ze funkcja f(x) jest rosnąca dla x>−3/2;
mamy że :
↘ ↗
tu maleje −3/2 tu rośnie
z tego wynika że funkcja f(x) ma minimum w punkcie x =−3.2
z tego wynika że funkcja f(x) ma minimum w punkcie x =−3/2
a wartość tego minimum jest f(−3/2) = −27/2+ 9/4=−45/4
31 mar 08:39
peggy: OWMH pomozesz?
31 mar 09:09