:)
Truskaweczka : Drugi, szósty i ostatni wyraz ciągu arytmetycznego wynoszą odpowiednio 2, 22 i 222. Znajdź
pierwszy wyraz i liczbę wyrazów tego ciągu.
29 mar 20:15
magda: a2=2
a6=22
an=222
an=a1+(n−1)r
a2=a1+(2−1)r
2=a1+r r=2−a1
a6=a1+(6−1)r
22=a1+5r
22=a1+5(2−a1)
22=a1+10−5a1
12=−4a1
a1=−3
r=5
an=a1+(n−1)r
222=−3+(n−1)5
222=−3+5n+5
5n=222−2
5n=220
n=44
29 mar 20:30
Green: W rozwiązaniu jest błąd,
222= −3+(n−1)5 równa się 222=−3+5n−5 czyli 230=5n a to daje nam n=46 a nie n=44
16 lis 13:18
16 lis 13:36