Oblicz czas po którym spotkają się rowerzyści.
Matio1717: Z dwóch miejscowościach odległych o 70,5 km wyjechali jednocześnie naprzeciw siebie dwaj
rowerzyści. Jeden w ciągu 0,4 godziny przejechał 8,2 km, a drugi w ciągu 0,6 godziny 15,9 km.
Po upływie jakiego czasu rowerzyści spotkali się?
Mam pytanie czy dobrze rozwiązuje...
V − suma prędkości 1 rowerzysty i 2
s = 70,5
t1=0,4h
t2=0,6h
s1=8,2
s2=15,9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
t−czas po którym się spotkają
v1=20,5 km/h
v2=26,5 km/h
t=s/v => 70,5/47 = 1,5 h
Odp. Spotkają się po upływie 1,5 godziny czyli 1 godziny 30 minut
29 mar 19:57