Eta:
biorę tak :
2 1 1
---------- - ------ - ------ = 0 założ. x≠0 bo x
2 +2 >0
x
2 +2 x
2 6x
2*6x
2 - 6( x
2 +2) - x( x
2 +2)
------------------------------------------ = 0
6x
2 ( x
2 +2)
po wymnożeniu i uporzadkowaniu licznik porównamy do zera
czyli:
-x
3 +6x
2 - 2x - 12=0 / *( -1)
x
3 -6x
2 +2x +12 =0
pogrupujemy wyrazy tak:
x
3 - 2x
2 - 4x
2 +8x -6x +12 =0
x
2( x -2) - 4x( x- 2) - 6( x -2)=0
( x- 2) ( x
2 - 4x -6)=0
x = 2 Δ= 40
√Δ = 2
√10
x
1 = ( 4 +2
√10 )/ 2 = 2 +
√10 x
2 = 2 -
√10
odp:
rozwiązaniami tego równania są :
x= 2 x = 2 +
√10 x = 2 -
√10
Nie wiem czy napewno takie to równanie miało być?
Czekałam na informację ..... ale się nie doczekałam