matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
nesti:
1
Iloraz ciągu geometrycznego (a
n
) jest równy
oraz a
2
=−4 Wtedy wyraz a
5
jest równy?
2
Jak to policzyć?
29 mar 19:49
ala:
1
masz wyraz a
2
i iloraz ciagu q=
2
wzor na n−ty wyraz a
n
=a
1
*q
n−1
wiec jak chcesz a
5
policzyc tooo musisz wstawic do wzorka q i a
2
a
2
=a
1
*q
2−1
czyyli
1
−4=a
1
*
2
wyliczyc a
1
i wstawic liczac a
5
a
5
=a
1
*q{
29 mar 20:24