tr
MARTA: Witam, czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to rozwiązać? konkretnie mam problem z tymi sinusami i
nie wiem czy dobrym tropem idę...
a należy obliczyć :
sin (α+β) , sin (α−β) , cos (α+β)
Z góry dziękuję za pomoc
ala: majac cosα mozna obliczyc sinα
teraz wzor sin (α+β) rozbijamy ze wzoru na sinus sumy, czyli mamy :
sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ ⇔
| √3 | | −√3 | | 1 | | 1 | |
| * |
| + |
| * |
| = .....
|
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
ew mozesz policzyc kat odrazu

tzn
| | 1 | |
cosα = |
| ⇔ α = 60 lub α = 90+60
|
| | 2 | |
| | −√3 | |
cosβ = |
| ⇔ β = 150 lub β = 210
|
| | 2 | |
o ile nie rabnelam sie z obliczeniami