pomoże mi ktoś
majk: rozwiąż równania
(3x2-9x)/2 - 12/x2-3x=3
x2 + (x/ x-1)2= 8
18 lut 18:17
18 lut 21:54
Basia:
x-1≠0 czyli x≠1
x
2 + x
2 / (x-1)
2 - 8 =0
x
2(x-1)
2 + x
2 - 8(x-1)
2
-------------------------------------- = 0
(x-1)
2
x
2(x
2 - 2x + 1) + x
2 - 8(x
2 - 2x +1) =0
x
4 - 2x
3 + x
2 + x
2 - 8x
2 + 16x -8 =0
x
4 - 2x
3 - 6x
2 + 16x - 8 =0
kandydaci: 2,4,8, -1,-2,-4,-8 ( bo 1 odpadło z założenia)
(2)
4 - 2*(2)
3 -6*(2)
2 + 16*(2) - 8 =
16 - 16 - 24 + 32 - 8 =0
czyli
2 jest rozwiązaniem i
x
4 - 2x
3 - 6x
2 + 16x - 8 dzieli się przez x-2
dzielimy itd.
18 lut 22:04
Bryłeczka: zadanie ze zbioru matematyka kłaczkowa, klasa 2, zadanie **4.36 a
podrowienia dla 2b z 9lo krk =] pewnie szukaliscie rozwiazania?
(3x2−9x)/2 − 12/(x2−3x)=3 = 3(x2−3x)/2− 12/(x2−3x)=3,
zalozenia−x2−3x = x(x−3) nie jest rowne zero, czyli x nalezy do R z wylaczeniem 0 i 3
podstawiam sobie zmienna za x2−3x=k
3k/2 − 12/k=3 doprowadzam do wspolnego mianownika i przezucamy 3 na druga strone
(3k2−6k−24)/2k=0, ulamek jest rowny zero, kiedy licznik jest rowny 0, wiec
3k2−6k−24=0, wyznaczamy miejsca zerowe (starajmy sie bez delty =] )
3 (k+2)(k−4)=0, wiec k nalezy do zbioru dwuelementowego {−2, 4}
i wiemy ze x2−3x=k, wiec x2−3x=4 v (lub) x2−3x=−2, wiec
x2−3x−4=0 v x2−3x+2=0 znowu wyznaczamy miejsca zerowe, rozwiazaniem sa WSZYSTKIE miejsca
zerowe z ukladu rownan x2−3x−4=0 v x2−3x+2=0 , czyli x nalezy do zbioru {−1,1,2,4}
2 sty 19:43
ja:): 3x+2(x−3)
25 kwi 11:31
ja:): rozwiąze mi ktoś to


prosze ja mam to na jutro

:"(
25 kwi 11:31