| 1 | ||
dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=log | x
| |
| 2 |
| 1 | ||
PS. TO | MA BYC NA DOLE log ![]() | |
| 2 |
| 1 | ||
czyli g(x)=log | (4x)
| |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
log | (4x) = log | (4) + log | x = log | (x) − 2
| ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
a wykres log | (x) juz jest elementarna i nie chce mi sie rysowac jak wykladnicza | |
| 2 |
przesuniety o 2 w dol (−2 na osi OY)
ad miejsc zerowych...
mozesz zrownac postac z −2 albo
pierwsza zrownac do zera np
| 1 | ||
log | (4x) = 0 ⇔
| |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
log | (4x) = log | 1 ⇔
| ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
x = | ||
| 4 |