...
peja: Z czterech kul trzy mają promień R, czwarta zaś r. Z tych kul ustawiono na stole piramidę tak,
że każda z kul jest styczna do trzech pozostałych, przy czym kule jednakowe tworzą jej
podstawę. Obliczyć największą odległość punktów kuli o promieniu r od stołu.
29 mar 19:21
peja: up
29 mar 19:44
peja: up
29 mar 20:03
peja: up
29 mar 20:08
peja: up
29 mar 20:14
peja: up
29 mar 20:21
peja: up
29 mar 20:25
peja: up
29 mar 20:37
peja: up
29 mar 20:41
peja: up
29 mar 20:47
cv: masz jakąś odpowiedź do tego
29 mar 20:57
peja: nie
29 mar 20:57
peja: pomożesz?
29 mar 20:59
kamis:
Może coś takiego:
Jeśli połączysz środki tych kuli powstanie ostrosłup prawidłowy trójkątny
Długość krawędzi podstawy − 2R, R > 0
Długość krawędzi bocznej − R + r, r > 0
| 2R√3 | |
Wysokość podstawy − |
| = R√3 |
| 2 | |
| 2 | | 2R√3 | |
Odcinek łączący wierzchołki podstawy z ortocentrum − |
| * R√3 = |
| |
| 3 | | 3 | |
| 2R√3 | |
Długość wysokości ostrosłupa: h = √(r + R)2 − ( |
| )2 i h > 0 ⇔ (r + R)2 > |
| 3 | |
| 2R√3 | |
Największa odległość: r + √(r + R)2 − ( |
| )2 + R |
| 3 | |
29 mar 21:01
peja: dziękuję
29 mar 21:04
.:

h= R+r+r
2+2Rr
29 mar 21:06
Eta:

środki kul małych tworzą trójkąt równoboczny o boku dł. "2R"
Wszystkie cztery środki są wierzchołkami ostrosłupaS
1S
2S
3S
Spodek wysokości tego ostrosłupa pokrywa się ze środkiem O w podstawie
Krawędzie boczne tego ostrosłupa maja długość : R+r
z tw. Pitagorasa wyznacz dł.
H
| 2 | | 2R√3 | |
IS1O|= |
| * |
| =........
|
| 3 | | 2 | |
szukana odległość d= R+H+r
Sorry za koślawy rysunek
29 mar 21:36
Eta:
Ooo .... widzę,ze już cała gromada pomocników była przede mną
29 mar 21:38
peja: dziękuję pięknie wszystkim mam jeszcze pytanie czy istnieje jakaś suma dla
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an= |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| 1 | | 2 | | 3 | | n | |
bo nie wiem jak sprawdzić czy któryś wyraz jest większy od 2009
29 mar 21:42