how it`s made ??
Adam: Okresl dla jakich wartosci m najwieksza wartosc funkcji f okreslonej wzorem
F (X) = − x2 − x +m jest wieksza od 2
29 mar 18:41
ukasz: | −b | |
| > 2 − tak mi sie wydaje  |
| 2a | |
29 mar 18:44
morfepl: Wy=−Δ4a>2
29 mar 18:44
ukasz: Chociaz nie.. tutaj m nie wyjdzie żadne. Nie rozumiem tego zdania, przyznam sie
29 mar 18:46
ICSP: największa wartość jest przyjmowana zawsze w y
w (oczywiście a<0 a tutaj jest to spełnione)
Najpierw wyraźmy Δ w zależności od m
Δ = 1 + 4m
y
w > 2
| −4m−1 | |
| >2 Reszta jest już dla ciebie. |
| −4 | |
29 mar 18:50
Adam: a = −1 b = −1 c =1
Δ =b2 − 4ac
Δ= 1 + 4
Δ = √5
Δ = 2.23
bo nie rozumiem
29 mar 18:50