Wielokąty i okręgi
natalia ;): Prosze o pomoc


Oblicz,jaką długość ma promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o bokach długości:
3,4,5.
Wskazówka. Zapisz pole rozważanego trójkąta jako sumę pól trzech trójkątów.
Ja zaczełam tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| *3*r+ |
| *4*r+ |
| *5*r
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P=6r
I nie wiem jak mam teraz obliczyć r czyli promień. POMOCY

!
29 mar 18:36
29 mar 18:38
agnieszka: Ze środka okręgu wpisanego poprowadź 3 odcinki do jego wierzchołków. Wówczas otrzymasz 3
trójkąty o podstawach odpowiedznio 3,4,5 oraz o wysokości r. Zatem pole całego trójkąta możemy
potraktować jako sumę tych trzech trójkątów: . A przecież pole naszego trójkąta jest równe 6.
Zatem .
_________________
Zadanie jest dobrze rozwiązane wtedy i tylko wtedy, gdy rozwiązanie jest poprawne i nie da się
go prościej zapisać.
29 mar 18:39
ukasz: | | a+b−c | |
r= |
| − łatwiej wyliczyc z takiego wzoru  |
| | 2 | |
A sposobem ze wskazówki musisz obliczyc wysokość trójkąta ze wzoru h
c = {ab}{c} − czyli
wysokośc spuszczona na bok c

Wteedy obliczasz pole Δ i przyrównujesz do tego co wyszło,
czyli 6r
29 mar 18:42
29 mar 18:43